Se ditt företag som ett system och frigör tid, manar Charlie Söderberg. FOTO GETTY IMAGES

Så tjänar du pengar medan du sover

Redaktionen

Uppdaterades: 30 oktober, 2019
Publicerades: 18 oktober, 2019

Högre vinst trots mindre arbete. Det går att nå dit, om man börjar se sin affär som ett system system, menar rikedomscoachen Charlie Söderberg.

Att tjäna femsiffriga belopp varje månad med minimal arbetsinsats – det lovar Timothy Ferris att avslöja hur man lyckas med i sin bok 4 timmars arbetsvecka från 2010, som blivit något av en kultbok. Inte konstigt, för vem vill inte lära sig det?
Nyckeln är att inte låta ditt företag bygga på att du gör allt själv: allt jobb, all kontakt med kunder, alla leveranser. För även om du alltid kan göra saker billigare själv är det inte säkert att du vill lägga din tid där.

LÄS OCKSÅ: DÄRFÖR SKA DU HA DINA MÖTEN I SKOGEN

I stället ska målet vara att enbart vara ägare. Delegera, automatisera, eliminera arbetsuppgifter som inte är produktiva och se till att din affärsmodell är skalbar.

”Det handlar inte bara om att jobba smartare. Det gäller att bygga upp ett system för att ersätta sig själv”, skriver Timothy.

Skapa målbilder

Charlie Söderberg titulerar sig rikedomscoach, driver företaget Balansekonomi och är tidigare känd från tv-programmet Lyxfällan. Han är inne på samma spår. Knäckfrågan är enligt honom om du faktiskt har skapat ett bolag där du som ägare får din del av vinsten oavsett om du jobbar i det eller inte. Eller om du snarare valt att ge upp din anställningstrygghet för att själv kunna välja när och med vad du ska jobba.

– Det är helt okej i så fall, men det räcker inte om du drömmer om att skörda det ”riktiga företagets” frukter och kunna gå i pension, spela golf eller läsa på universitet medan pengarna kommer in i bolaget.

Först när det inte finns en direkt korrelation mellan din arbetsbörda och intäkt går det att skala upp och mångdubbla intäkten. Inspireras till exempel av Netflix som vänt upp och ner på dvd-marknaden och i stället för att ha butiker säljer abonnemang med månadsavgift oavsett om folk tittar eller inte, och Uber som gått som tåget utan att köpa en enda bil.
– Det är så man måste börja tänka: hur kan min affär bli ett system, och om den kan det hur kan jag se till att lägga en del av min energi på att inte vara systemet utan att utveckla och bygga systemet?

Låter andra göra jobbet

Men om du älskar att jobba med ditt företag? Då behöver du inte gå över ån efter vatten, påpekar Charlie.
– Låt då det vara ditt roliga projekt som du gör 30 timmar i veckan och ägna 10 timmar åt att hitta smarta sätt att trygga ålderdom och din ekonomi. Du kan till exempel ta 15 procent av vad bolaget tjänar och investera långsiktigt eller bygga en verksamhet vid sidan av som bara ska generera passiva inkomster.

Charlie själv började som företagscoach och bytte sin tid mot pengar. Men han svängde om och skapade skolan och utvecklingsbolaget Balansekonomi. Nu utbildar han andra coacher som i sin tur utbildar kunderna.
– Nu kan vi ha fyrahundra utbildningar om året, medan jag sitter på restaurang med min familj. Dessutom hjälper vi företag som vi tycker är intressanta mot en del i deras bolag eller en viss procent av resultatet. Då får jag kortsiktigt mindre betalt men långsiktigt kan jag få det från flera olika källor samtidigt och långt efter att jobbet är gjort. Vi investerar också i fastigheter och andra bolag.

Funkar i alla branscher

Alla branscher kan hitta passiva intäkter, till och med konstnärer. Andy Warhol skapade Art factory där andra målade medan han kom förbi en gång i veckan och signerade. Charlie lyfter också den svenska kvinna som hyrde ut sina tavlor till kaféer och hotell. Hon fick ett stadigt intäktsflöde och slapp ha en utställningslokal, då tavlorna kunde köpas på plats mot att hotellet/kaféet fick provision.
– I stället för att göra något om och om igen och sälja det dyrt kan man hyra ut det och tjäna lite varje månad. Det kan vara värdefullt att lägga tid, pengar och energi på något där jag förlorar kortsiktigt men som över tid har bättre utväxlingsmöjlighet för att vinna långsiktigt.

Så visst går det som företagare att tjäna pengar medan man sover.
– Tveklöst. Jag har hittills inte träffat någon där det skulle vara omöjligt. Men det är viktigt att man bygger sin plan för sin ekonomiska framtid på var man är och vart man vill. Samt sina styrkor, svagheter och såväl tidsmässiga och ekonomiska resurser. Vilka kort har jag att spela och vad är det jag vill vinna? Först därefter kan man fundera på vad som är smart att göra.

Fastna inte i detaljerna

Fokusera först på hur verksamheten ska utvecklas, men fastna inte då i exakt hur det ska gå till – ta det senare.
– Skilj på när du är chef och drar upp de stora dragen och när du är arbetare som klagar på att du inte hinner med. På strategimötena är inte arbetaren bjuden. Utan först efteråt när du sätter på arbetarmössan kommer det en lapp från chefen och då är det bara att tänka: ”Jaha, det här har de bestämt, då är det väl det vi får titta på.”

Samtidigt påpekar Charlie att det är en lång väg till att skapa ett företag där allt ägaren behöver göra är att komma in och hålla brandtal på måndagsmorgnarna.

– Det ska till ganska mycket innan ett piano man spelat på blir självspelande bara för att det blir större. Och ingen inkomst är helt passiv. Det är en gråskala. Du behöver investera någonting för att få en avkastning, oavsett om det är uppmärksamhet och energi eller pengar.

Charlie Söderberg