Vad betyder fredag för småföretagaren

Björn Flintberg

Publicerades: 18 september, 2015

”Hurra, äntligen fredag!”

Posten dyker upp i mitt Facebookflöde och jag ler lite. Ja, det är ju extra kul när det är fredag. Snart helg. Nu lever jag ett mer normalt liv än jag gjorde när det var full fart på min egen nystartade firma, men jag minns fortfarande hur det var. Fredagar var absolut fantastiska dagar. Då jobbade man bara 8-10 timmar, till skillnad från 12-14 som var fallet måndag till torsdag. Men jag förstår att för lönearbetare är fredag fantastiskt. Det är dagen när alla måsten och alla krav från arbetsgivaren upphör. När vardagen tar slut och helgen börjar. En brytpunkt mellan krav och frihet.

För företagaren är det inte alltid så. Många driver firmor vars intensivaste tid är just helgerna. Andra måste jobba på lördagar också för att hinna med det där som puttades undan av alla möten. Så är fredagen inte då bara en vanlig vardagskväll för företagaren, slår det mig?

Nej, jag tror ändå det är något speciellt. Visst, söndag är ofta en arbetsdag för småföretagaren. Maildag och administration. Då gör många bokföring, eller ser till att komma ikapp med sådant man inte hunnit i veckorna. Men fredag, det var som om den spända fjädern man dragit upp äntligen skulle få släppa. Man kunde sänka de uppdragna axlarna och få släppa jobbet, andas en smula. Kunderna ringer inte en fredagkväll. Man är för trött för att göra något, men har inte heller något man måste göra. Trädgården eller båten eller huset eller vad det nu är som väntar under helgen, det tar man lördag morgon. Fredag kväll, då äter man något gott och lämnar sakta jobbet bakom sig, om så bara för en enda kväll.

Fredag är faktiskt en fin dag även för småföretagare. Så njut lite av tacomyset eller filmen ikväll!