Därför borde du testa en helt tyst AW

Yasemin Bayramoglu

Uppdaterades: 29 april, 2019
Publicerades: 26 april, 2019

Jobbveckan är slut. Äntligen dags för lite skönt AW-häng, eller? Testa en tyst AW. Ett retreat i miniformat, då du kan upptäcka mer om din omgivning än om ni pratar.

Victoria Palm älskar teknik, men menar att vi måste bli bättre på att hantera den – och att stänga av helt emellanåt.
Nu fixar hon fixar AW på företag där prat och mobiler är ett stort no-no.

Även en avstängd mobiltelefon påverkar oss och våra samtal. Det menar Victoria Palm, som var med och grundade Oas i Malmö för ett år sedan. Tanken var att skapa mötesplatser för lugn och tystnad – och för att lära oss att bli bättre teknikanvändare.

LÄS OCKSÅ: DIGITALA TRENDER – HUR HETA ÄR DE IDAG

Nu arrangerar Oas dels öppen after work (eller off the work, som de kallar det) dit vem som helst kan komma, dels föreläser de på företag om hur tekniken påverkar oss för att sedan avsluta arbetsveckan med ett par gemensamma tysta timmar.

Händer massor i tystnaden

Deltagarna får välja en plats att sitta på för att sedan i tystnaden sjunka in i sina egna tankar; ett retreat i miniformat. Ytligt sett är det allt som händer. Man sitter tyst i två timmar. Men inuti sker desto mer.

Victoria Palm
Victoria Palm, vd för Oas i Malmö.

– Det är i tystnaden det händer! Du blir smartare. Det finns forskning som visar hur vi påverkas av hastiga notifikationer och påminnelser. Man kan likna det vid ett hav – när du har notifikationerna påslagna är de som bråte som flyter omkring på havsytan. Men när du stänger av dem kan du plötsligt se botten. Man kan tänka längre tankar. Tankarna letar alltid efter snabbaste lösningen och blir vi hela tiden avbrutna är den snabbaste lösningen kanske inte den bästa.

I den totala tystnaden stärks även gemenskapen.
– Oavsett om du vet vilka som är i rummet eller inte, så går man ut med en känsla av att man känner varandra när man går ut! Det är väldigt fint att se.

Efter ett par timmar i tystnad har axlarna sjunkit ner, samtalstonen sänkts – liksom hastigheten i pratet.
Victoria poängterar att hon inte är någon teknikfiende och hon tror inte på att vi kommer att få någon analog motreaktion mot digitaliseringen, även om det snackas aldrig så mycket om digital detox.

Få mer gjort – stäng av

Men vi kommer att behöva lära oss hantera tekniken bättre, för att själva må bättre. Ett slags digitalisering 3.0.
– Det handlar bara om att ge dig själv fokus. Hemma kan det handla om att lägga ifrån sig telefonen. På jobbet kan det vara att man kommer överens om att testa att lämna mobiltelefonerna utanför mötesrummet. För att kunna vara helt agila i den digitala världen måste vi lära oss att relatera till vår teknikanvändning bättre.

Victoria valde själv att avinstallera sin Facebook-app för tre år sedan. I två år var hon utan. Nu är den på igen, för jobbets skull (hon jobbar även som konsult, och då kräver arbetsgivaren det). Men hon går bara in där under vardagarna och hon har valt att inte ta emot jobbfrågor via Messenger.

– Det påminner mig om min tid. Om jag inte är uppmärksam märker jag att jag också fastnar på Facebook och att jag börjar prokastinera. Jag tummar på min egen tid. Och då blir jag stressad, vilket gör att jag kanske inte tar lika bra beslut som när jag inte är stressad.

På Oas har de valt att inte synas i sociala medier, just för att det är där mycket av stressen som de vill komma bort ifrån skapas.
– Vi har stött och blött det här. Självklart är det en viktig kanal som försvinner. Men kunderna har hittat oss ändå. Vår marknadsföring nu är mycket word of mouth – man pratar och berättar för varandra – och via sajten.

Kanske tappar de kunder på det, men å andra sidan följer de vad varumärket ska stå för.