Chat-GPT – hur kan en småföretagare använda det? 10 smarta sätt

Josefin Wallin

Publicerades: 19 juni, 2023
Foto av: Adobe Stock

Chat-GPT är en helt ny möjlighet för företag att använda ai i sitt eget företag. Här bjuder Driva Eget dig på 10 sätt Chat GPT kan hjälpa dig. Det finns fler möjligheter än du tror!

1. Research

Vill du snabbt ha koll på en fundering? Testa att fråga Chat-GPT! Det kan handla om att göra research inför ett projekt, om en kund eller bilda dig en uppfattning om någonting nytt.

2. Få nya idéer

Varför inte bolla med din ”virtuella kollega”? Här kan du brainstorma tillsammans med Chat-GPT och komma fram till helt nya saker, än om du suttit helt ensam. Perfekt för dig som kanske driver ett soloföretag eller frilansar men ändå vill ha lite ”ny input” i ditt idéarbete.

3. Din nya sekreterare?

Mata in en text, lite stödord eller info och be Chat-GPT om att få en text enligt dina önskemål. Kanske en beskrivning av dina tjänster eller en informationstext som du vill ha ut på din hemsida. Tänk bara på att ännu ska du inte se Ai som ofelbar. Utan du behöver själv se över att det blir korrekt – men det spar mycket tid ändå!

4. Personligare texter?

Med Chat-GPT kan du snabbt ta fram olika varianter på samma texter. Det kan vara användbart för att göra budskap i exempelvis epostkampanjer mer personliga.

5. Korrekturläsare

När vi ändå är inne och pratar text. Chat-GPT kan hjälpa dig att korrekturläsa dina texter. Den kommer då att se på huruvida ditt språk är grammatiskt korrekt.

Läs: Så svarar AI på 5 frågor om att nå framgång med företaget – och tjäna cash!

6. Vässa din marknadsföring

Chat-GPT kan ge dig förslag på kortare texter på sociala medier. Låt oss ge dig ett exempel.

Information vi ger till Chat-GPT

Ge mig två exempel på text till sociala medier. Som ska passa ett inlägg där jag berättar om våra nya hudvårdsprodukter. Dessa hudvårdsprodukter är ekologiska och skapade efter att jag aldrig kunde hitta rätt produkter för mig. Dessa produkter är de bästa jag har testat och finns i tre olika dofter: citrus, parfymfri eller sommar.

Svar vi får från Chat-GPT

”Äntligen hittade jag det jag alltid sökt efter – ekologiska hudvårdsprodukter som verkligen fungerar! Efter att ha kämpat med att hitta produkter som passar min hud, bestämde jag mig för att skapa mina egna. Resultatet? En fantastisk serie produkter i tre underbara dofter: citrus, parfymfri och sommar. Testa dem själv och upplev skillnaden i din hudvårdsrutin. Du kommer inte bli besviken! 💚 #ekologiskhudvård #nyaprodukter #bästaihop”

”Har du också känt frustrationen av att inte hitta rätt hudvårdsprodukter? Det gjorde jag också, och det var då jag bestämde mig för att ta saken i egna händer. Efter månader av forskning och testning är jag stolt över att introducera våra nya ekologiska hudvårdsprodukter. De är skapade med omsorg och passion för att ge dig den ultimata hudvårdsupplevelsen. Och det bästa av allt? De finns i tre fantastiska dofter: citrus, parfymfri och sommar. Ta hand om din hud på ett naturligt sätt och upplev skillnaden! 🌿

Läs: Testa AI-plattformar som gör ditt jobb – och flopparna som framkallar skrattattacker

7. Sökoptimering

Låt Chat-GPT hjälpa dig att ta fram sökorden som passar för dig. Det är ofta inte helt enkelt att göra själv om man inte har rätt kunskap. Men med hjälp av det här nya smarta ai-verktyget så öppnas nya (och enklare) möjligheter. Genom att inkludera rätt sökord på din webbplats, i blogginlägg, på sociala medier och i annonser kan du öka chansen att potentiella kunder hittar dig när de söker efter det du erbjuder. Låt oss ge dig ännu ett exempel.

Exempel: Vilka sökord ska jag använda om jag är en redovisningsbyrå i Örebro?

  1. Redovisningsbyrå Örebro
  2. Bokföringstjänster Örebro
  3. Skattebetalning Örebro
  4. Ekonomisk rådgivning Örebro
  5. Företagsbokföring Örebro
  6. Löneadministration Örebro
  7. Årsbokslut Örebro
  8. Företagsekonomi Örebro
  9. Redovisningsexperter Örebro
  10. Ekonomitjänster Örebro

8. Affärsrådgivning

Om du frågar Chat-GPT själv så anser den också kunna hjälpa sig med affärsrådgivning. Något du förstås ska ta med en nypa salt. Däremot kan du genom att bolla med Chat-GPT komma till egna insikter som kan hjälpa dig leda företaget mot nya höjder.

”Jag kan ge råd och vägledning kring olika aspekter av företagande, inklusive affärsstrategi, marknadsföring, finansiering, personalhantering och mycket mer. Genom att svara på dina frågor och ge insikter kan jag hjälpa dig att fatta informerade beslut och planera för framgång.”

”Observera att jag som AI-assistent inte kan ge specifik rådgivning eller agera som en ersättning för professionell rådgivning från specialister inom exempelvis juridik eller redovisning. Det är alltid viktigt att konsultera experter inom specifika områden när det behövs.”

9. Marknadsundersökning

Chat-GPT kan hjälpa till att samla och analysera information om din målgrupp, konkurrenter, marknadstrender och potentiella affärsmöjligheter. Detta kan ge dig värdefull insikt och vägledning för att forma din marknadsföringsstrategi och differentiera ditt företag på marknaden.

10. Generella uppgifter och tidsbesparing

Chat-GPT kan hjälpa till med att utföra olika typer av uppgifter, såsom att sätta upp påminnelser, göra omvandlingar, genomföra enklare forskning och mycket mer. Genom att automatisera dessa uppgifter kan verktyget hjälpa dig att spara tid och effektivisera din arbetsprocess.

Till sist…

Glöm inte att Chat-GPT och ai är i ständig utveckling. Just nu är de inte hundra procent felfria – och kan ofta inte ersätta en anställd. Däremot kan den verkligen vara till stor hjälp i ditt arbete.

Nu är det dags att bjuda in ai i din företagarvardag och se på vilka möjligheter den ger dig.

Vill du testa Chat-GPT? Då gör du det här och det är helt kostnadsfritt