<![CDATA[Foto: Anders Löwdin]]>

Förtroendet rasar för politiker i företagarfrågor

Ebba Arnborg

Publicerades: 12 maj, 2015

När småföretagare får tala om hur de ser på politiker och småföretagarfrågor är kritiken inte nådig. Förtroendet har minskat drastiskt på ett år.

Bara en av fem småföretagare anser att svenska politiker har förtjänat deras förtroende i företagarfrågor. Samtidigt anger var fjärde att de har mycket lågt förtroende för politiker i dessa frågor, enligt en undersökning gjord på uppdrag av Assistera.

Förtroendet har rasat sedan förra våren. Då svarade 15 procent att de hade mycket lågt förtroende för politiker i företagarfrågor – nu har andelen alltså ökat till 25,1 procent.

Att förtroendet har minskat förvånar inte Thomas Goréus, vd på Assistera.
– I valrörelsen flirtas det till höger och vänster från politikerna. Då är småföretagarna jätteviktiga och alla är överens om att det är där nya jobben är. Vilket det är – fyra av fem jobb skapas i små företag. Men nu efter valet kommer istället reformer som gör det svårare, inte lättare, för småföretagen, säger han till Driva Eget.

Däremot är han förvånad över att förändringen är så stor.
– Det är verkligen en signifikant skillnad vi ser, säger han.

Regelkrångel, haltande skydd, negativa reformer och skattepålagor menar Thomas påverkar småföretagarnas syn på politikerna.
– Känslan för småföretagarna blir att politikerna inte förstår deras vardag och vad det innebär att driva företag, säger han.

Thomas menar att många småföretagare han är i kontakt med har problem med haltande sjukförsäkring och a-kassan som han menar har absurda regler.
– Det är två viktiga komponenter i människors liv. Säg att du jobbat i tio år och så lägger ditt företag ner och du har a-kassa, men också en bra idé och drivet att starta eget. Men så fungerar det inte. Då försvinner a-kassan och så får du så att säga skylla dig själv, det tycker jag är väldigt märkligt, säger han.

Moderaterna anses vara det politiska parti som bäst förstår företagande följt av centerpartiet, medan regeringspartiet Miljöpartiet rankas sämst i undersökningen.

Vad tycker du? Kommentera gärna!

I Driva Eget nummer 3 som finns ute nu hittar du vår guide till hur du går från a-kassa till eget företag. Köp tidningen här eller prenumerera här.