<![CDATA[Fler vill ha mer tid med familjen]]>

Forskaren: Tjäna mindre och må bättre

Redaktionen

Publicerades: 1 februari, 2016

Vi arbetar mer, konsumerar mer – och blir samtidigt mer missnöjda och stressade. Ett sätt att ta sig ur den negativa spiralen är så kallad downshifting. Tidsforskaren Jörgen Larsson vid Göteborgs universitet förklarar begreppet och vad det innebär för dig.

Mer om downshifting: Så lyckas Patrik arbeta 14 timmar i veckan 

Får du ibland känslan av att livet rinner dig mellan fingrarna? Någonstans bland alla jobbmöten, fakturering, eventuella personalfrågor, deadlines, dagishämtningar, barnkalas, tvättkorgar och diskberg är det tänkt att du ska hinna leva.

Men när, och hur? Känner du igen dig? Du är inte ensam. Under senare år har därför fenomenet ”downshifting” lockat allt fler. Det handlar om att gå ner i arbetstid och konsumera mindre. Allt för att få mer tid över till sådant som inte handlar om jobb.

Jörgen Larsson är forskare på sociologiska institutionen vid Göteborgs universitet. Han vet hur det känns att inte hinna med att leva. Tidigare hade han ett välbetalt och stimulerande jobb som miljökonsult. Men tempot blev för högt, arbetet tog all energi och det blev inget över till fru och barn.

Jörgen Larsson, tidsforskare

Jörgen Larsson, tidsforskare

Mer om downshifting: Så slipper du tidstjuvarna

Han läste om downshifting och beslöt sig för att byta livsstil. Det krävdes stor viljestyrka för att säga nej till tidskrävande aktiviteter, men det gick med lite envishet.

– Mitt liv blev mer balanserat och dessutom mer miljövänligt, säger han.

Nu har Jörgen Larsson sadlat om till forskare och doktorerade nyligen med en avhandling om tidsbrist i småbarnsfamiljer. Han bekräftar att downshifting slagit igenom stort.
– Jag tror det beror på att många är missnöjda med sitt vardagsliv, säger han.

Mer om downshifting: 4 råd – så arbetar du mindre

Jörgen Larssons studie, som omfattar 1 500 personer, visar att pengar kan skapa stress. Ju mer vi tjänar och spenderar, desto mer tidspressade upplever vi oss vara. Vi arbetar också mer i dag, speciellt kvinnor, och har därför mindre utrymme att passa in pusselbitarna på.

De vanligaste anledningarna till att växla ner är personlig utveckling och den egna hälsan.
– Heltidsnormen är så stark att en del aldrig ens har reflekterat över att jobba mindre än 40 timmar i veckan, säger Jörgen Larsson.

Av Louise Stigell

Läs också:

Hon valde friheten framför samhällsnormen  

Hon fick drömlivet när hon slutade anpassa sig