<![CDATA[]]>

Kvinnors entreprenörskap viktig fråga på Clintonbesök

Camilla Björkman

Publicerades: 4 juni, 2012

När USA:s utrikesminister Hillary Clinton besökte Stockholm i helgen träffade hon förra centerledaren Maud Olofsson för att diskutera kvinnors ledarskap och entreprenörskap.

Efter att Hillary Clinton haft möten med bland annat statsminister Fredrik Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt, för att diskutera den ekonomiska situationen i EU och aktuella utrikespolitiska frågor, såg hon till att träffa förra centerledaren Maud Olofsson för att prata om kvinnors ledarskap och entreprenörskap.

– Vi pratade om hur man kan stärka infrastrukturen kring familjen, med exempelvis barnomsorg och äldreomsorg, så att kvinnor ska kunna kombinera ledarskap med familjeliv, säger Maud Olofsson.

Hon är en av 20 kvinnor i världen som ingår i Hillary Clintons globala toppråd International Council on Womens Business Leadership (ICWBL), som ska verka för att stärka kvinnors ekonomiska ställning i världen.

Som rådsordförande i ledarskapsgruppen tog Maud Olofsson under mötet med Hillary Clinton upp ett smakprov av det arbete som hon och gruppen jobbar med, och som lämnas i en rapport till amerikanska UD på måndagen.

Anna Lithagen (till vänster på bilden) på Tillväxtverket, projektledare för Maud Olofssons ledarskapsgrupp, berättar för Driva Eget om några av de punkter som lyfts fram i rapporten och som presenterades för Hillary Clinton på söndagen. De är:

  • Vikten av en samhällelig infrastruktur, till exempel för barn- och äldreomsorg, som ska skapa en bas av både kvinnor och män som kan ta ledande positioner.
  • Gyllene regler om hur kvinnor som är ledare kan förhålla sig till varandra och till aspirerande kvinnor som ledare, för att mer effektivt och medvetet lyfta fram varandra och stärka varandras arbete på alla arenor.
  • Ett globalt ledarskapsprogram för talanger inom politik och näringsliv.

– Vi vill särskilt se till att entreprenörer är inkluderade i denna grupp, säger Anna Lithagen som själv talade om arbetet med rapporten vid ESBRIs seminarium Global Symposium on Women’s Entrepreneurship på fredagen.