<![CDATA[]]>

Nu vill hon bli småföretagare

Redaktionen

Publicerades: 17 juni, 2011

Maud Olofsson vill bli egen företagare när hon avgår som centerns partiledare i september och lämna över jobbet till den yngre generationen. Hon vill själva pröva på de småföretagarreformer hon infört.

-Jag vill starta företag, jag var ju företagare innan jag blev partiledare, sa hon när hon på fredagen meddelade att hon avgår vid centerstämman i Åre i september.

Hon och syftar på jobbet som vd för Hushållningssällskapet som
hon hade innan hon efterträdde Lennart Daléus som centerledare för drygt tio år sedan.

-Det var en erfarenhet jag tog med mig in i regeringen. Jag brukar säga att jag varit på andra sidan och upplevt företagarnas villkor. Jag har legat vaken på natten och undrat hur lönerna ska betalas, sa hon.

Fast hon kan också tänka sig att sitta kvar som näringsminister även efter det att hon lämnat partiledarjobbet.

-Den saken får den nye partiledaren avgöra, sa hon.

Redan har spekulationerna om hennes efterträdare satt igång. De hetaste kandidaterna är centerns nya ekonomiska talesperson Annie Johansson, som bara är 28 år, och IT- och regionminister Anna-Karin Hatt.

Maud Olofsson har anklagats av att vara för passiv i bland annat småföretagarfrågor. Men själv menar hon att det är hon själv som vill avgå.

-Det täcker med tre valrörelse jag har svårt att ladda om för en fjärde. Nu vill jag bana väg för en efterträdare, sa hon i en av de många intervjuer under fredagen.