<![CDATA[]]>

”Löfven kan klara att regera med MP”

Anders Andersson

Publicerades: 26 september, 2014

Stefan Löfven klarar av att bilda regering med miljöpartiet. Det menar talmannen och gav honom på fredagen det uppdraget.

– Efter mina sonderingar tror jag att dessa två partier har möjlighet att presentera en budget med tillräckligt stöd i riksdagen, sa talman Per Westerberg vid en pressträff på fredagen.

Det var talmannens sista uppdrag. På måndag presenteras en ny talman, en socialdemokrat.

På fredag i nästa vecka räknar Stefan Löfven med att presenteras en ny regering, en regeringsförklaring och huvuddragen i en budget:

– Vi och miljöpartiet har gemensam syn på jobben, skatterna och välfärden. Mycket återstår i budgetarbetet, men förhandlingarna går mycket bra, sa han.

Många småföretagarfrågor är de oeniga om. Förhandlingarna förs nu med vänsterpartiet för att förankra ett budgetförslag.

–  Vi vet sedan valrörelsen att vänsterpartiets inställning till vinster i välfärden är en svår fråga att lösa, sa Stefan Löfven.

Han vill hålla Alliansen på gott humör och sa att det inte ska bli någon onödig konfrontation mot dessa fyra partier.

Den stora frågan nu är hur Sverigedemokraterna ska agera. Alliansen ska lägga fram ett eget budgetförslag – och får detta förslag stöd från Sverigedemokraterna kan inte Stefan Löfven bilda regering och det blir troligen nyval.