<![CDATA[Mikael Damberg. Foto: Thomas Hjertén]]>

Regeringen satsar mer på startupföretagen

Cecilia Ingvarsdotter

Publicerades: 2 september, 2015

Nu ska en person bli huvudansvarig för startupföretagens möjlighet att växa, det är en av de nya åtgärder för Sveriges innovationspolitik som regeringen presenterade under tisdagen.

Inför Almedalsveckan genomförde teknikföretag i startupsektorn en PR-kampanj genom Svenska startupmanifestet. Regeringen verkar ha lyssnat och under tisdagen presenterade närings- och innovationsminister Mikael Damberg åtgärder för att göra det lättare för små företag att växa inom området.

– Vi håller med författarna till Startupmanifestet om att svensk innovationspolitik är i behov av uppdatering, tycker Mikael Damberg.

Det handlar först och främst om att rikta om det statliga riskkapitalet som regeringen redan börjat arbeta med. Tanken med det arbetet är att mer kapital ska hamna hos bolag i tidiga skeden som vi tidigare skrivit om på Driva Eget.

Åtgärder som presenterades:

  • En startup-ansvarig tillsätts på Näringsdepartementet.
  • Man utreder hur reglerna kring arbetstillstånd kan förenklas så att man lättare kan rekrytera specialister från länder utanför EU.
  • Regeringen utreder också beskattningen av personaloptioner. Sverige har i dag högst beskattning i Europa med 68 procent vilket enligt bolagen gör det svårare att få hit specialister.

– I Startupmanifestet riktas även kritik mot att det bara är storföretag och traditionella företag representerade i utredningar och kommittéer kring näringspolitik och arbetsmarknad. Det här är en bild som stämmer, varför regeringen nu kommer att bredda remissinstanserna till att även inkludera nya sektorer, så som startup-sektorn, menar Mikael Damberg.

Läs också: Så ska företagen växa – enligt regeringen