<![CDATA[Svenska startups får hjälp av teurapeut från Scillicon Valley. Foto: Getty images]]>

Sillicon Valley-terapeut hjälper svenska startups

Yasemin Bayramoglu

Publicerades: 20 november, 2017

Hajpen kring startupscenen sätter press på att lyckas och leverera. Och det snabbt.
Det har skapat en ny marknad i Silicon Valley – för terapeuter.
En av dem är Jonathan Horowitz. Behöver du terapistöd i ditt entreprenörskap? Nu har du chansen.

Startup Therapy är namnet på Lufthansas kampanj som riktas mot just svenska startups. Tanken är att under några dagars tid erbjuda rådgivning av Jonathan per telefon.

Jonathan Horowitz

Jonathan Horowitz

Han är specialiserad på stress och oro och startade för fem år sedan sin första mottagning i Silicon Valley, San Fransisco Stress and Anxiety Center. Uppenbarligen finns det efterfrågan. Nu har en blivit till tre filialer …

LÄS OCKSÅ: Det finns bara en quick fix – hälsa för företagare

– Jag gillar att jobba med entreprenörer. De brukar vara smarta, kreativa och resultatinriktade. De lyssnar på vad man säger och går all in, det är väldigt givande för mig som psykolog och terapeut, säger Jonathan, som redan nu anar vilka problem som de svenska entreprenörerna kommer ta upp:
– Det finns två stora problem som dominerar: Det ena handlar om uthållighet och motståndskraft. Det tar 2–5 år att få fart på ett företag, och då måste man jobba väldigt hårt. Det är som ett jättelångt sprintlopp egentligen. Men förr eller senare kommer man till en punkt när man måste ta tag i andra delar av livet också. Jag har klienter som kommer och som säger att de mår så dåligt och kan inte sova. Då är det dags.

LÄS OCKSÅ: Träna hjärnans muskelminne

Det andra problemet handlar om samarbetssvårigheter med sin medgrundare eller teamet man jobbar ihop med.

– Startup-människorna är ofta väldigt tekniskt begåvade, men kanske inte lika bra på relationer. Och det handlar många gånger om intensiteten i arbetet som gör att relationerna blir lidande. Att starta företag ihop är som att gifta sig på sätt och vis. Ofta handlar det om en liten grupp människor som kanske lärde känna varandra på universitetet. Man är kompisar och vill göra det här ihop. Och det är förstås bra att man gillar att umgås – men vänskapen gör att man ofta undviker att skriva avtal med varandra. Och det är lite synd, för då pratar man kanske inte igenom vad man har för förväntningar på projektet och varandra.

Hur ser man på semester till exempel? Hur många timmar vill man lägga ner på arbetet? Det är inte alls ovanligt att någon av grundarna känner att de andra inte alls lägger in samma energi i projektet som jag själv.

LÄS OCKSÅ: Ta kontroll över lejonagendan

Jonathan ger sina klienter tydliga verktyg. För den första gruppen handlar det ofta om att sätta gränser för jobbet. Att våga säga nej när andra vill ha saker av en. Att se till att umgås med människor utanför jobbkretsen. Att stänga av telefonen under vissa tider. Att äta bra, sova, meditera och sticka ut och springa tre gånger i veckan till exempel.

– För den andra gruppen är det mer individuellt. Vi är så olika som människor. En del kanske inte säger något om det man retar sig på alls, utan irritationen bara växer, medan andra kastar sig över allt. Där får man känna in och välja verktyg som passar.

Stressen och oron handlar förstås ofta om rädsla för att misslyckas. Har man fått investerare att tro på ens idé kommer pressen att leverera toppresultat automatiskt – och snabbt. Sedan finns förstås rädslan för att idén inte var tillräckligt bra – eller att man inte ska bli klar i tid när utvecklingen i stort går så snabbt.

LÄS OCKSÅ: Sju råd som räddar din stressiga vardag

– Rädslan finns ju där av en anledning. Men ibland går det total inflation i rädsla. Då får vi identifiera vad den består i och utforska den. Kanske är det verkligen en fara som du ska se upp med, men andra gånger kan det handla om rädsla baserad på saker som hände i barndomen till exempel. Då kan man lära sig förstå att den rädslan inte hjälper inte ett skvatt i den här situationen och i stället kan man kanske agera på rädslan.

Ju tidigare man ber om hjälp desto lättare. Annars kan det bli det ett exponentiellt kaos, menar Jonathan. Så ta chansen. Men var snabb med att anmäla dig, för terapierbjudandet gäller bara i några dagar, 27–29/11. Anmäl dig här.