<![CDATA[]]>

”Skulle föra oss tio år tillbaka i tiden”

Camilla Björkman

Publicerades: 13 maj, 2011

När Kenneth Bengtsson, ICAs avgående koncernchef och ny ordförande i Svenskt Näringsliv, intervjuas om småföretagarna ryter han till om Håkan Juholts politik.

Det är klart sedan en tid tillbaka att Kenneth Bengtsson, sedan maj i fjol ordförande för Svenskt Näringsliv, avgår som koncernchef för ICA. Han är kvar till och med i juni 2012.

I en intervju i tidningen Fri Köpenskap talade han på fredagen ut om vad han vill göra för småföretagarna. En viktig del handlar om att minska krånglet och byråkratin. Framförallt tycker han att Sverige har mycket att lära av andra länder:

– I Sverige finns 92 myndigheter som företagen är berörda av. I Danmark finns en enda ingång till myndigheterna, säger han till tidningen och fortsätter:

– Det finns en byråkrati som kostar 90 miljarder kronor för allt som berör företagen: som en början går det att göra en besparing med en tiondel.

Men det är när samtalet kommer in på Socialdemokraternas nye partiledare Håkan Juholt, som Kenneth Bengtsson ryter ifrån.

– För mig är det inte M eller S som är viktigt utan vad som är bra för företagen. Det jag hört av Håkan Juholt hittills är inte positivt, hans förslag skulle föra oss tio år tillbaka i tiden. Jag lyssnar hellre till hans ekonomiske talesman Tommy Waidelich, säger han och berättar att han har bjudit in Juholt till samtal men inte fått något svar.

Kenneth Bengtsson har enligt tradition i Svenskt Näringsliv ordförandeposten i ett år, men blir med säkerhet omvald.