Rawfood-kocken Victor Ingemarsson har sina allra bästa möten ute i naturen. FOTO MARTIN ARGUS

Victor har alla viktiga jobbmöten i skogen

Yasemin Bayramoglu

Publicerades: 9 januari, 2019

Vad skulle du säga om du blev inbjuden på jobbmöte kring en lägereld i skogen? För rawfood-företagaren Viktor Ingemarsson är det självklart.
– I naturen blir samtalen mer ärliga, säger han.

Allt började på en grönsaksavdelning i en matvarubutik. Sedan tog den gröna maten över kocken Viktor Ingemarssons liv.
Idag har han skrivit boken En grön kärleksaffär och ger snart ut Raw obsession. Han föreläser, driver företaget RawchefViktor, tar fram egna raw food-produkter och fungerar som konceptutvecklare. Han har varit egen företagare sedan 2014.

LÄS OCKSÅ: HITTA FOKUS – I TRE STEG

Men framförallt tar han hjälp av naturen för att göra business. Den utgör både en stark bas för honom själv och har med tiden även blivit en sorts värdebarometer för hans affärsmässiga relationer.
Han använder den miljön på flera sätt, inte minst för att fatta viktiga beslut inom ramen för sin egen verksamhet.
– Jag beslutade tidigt att jag ville göra affärer och hitta samarbeten med aktörer som också uppskattar naturen och har en bra relation till skogen, precis som jag själv.

Ingen har sagt nej

Han bokar gärna in möten ute i naturen. Och hittills är det ingen som har vägrat att slå sig ner vid brasan, trots att det kanske inte är den mest givna – eller mest praktiska – mötesplatsen för affärsmöten.
– Nej, det har faktiskt aldrig hänt att någon har velat avboka eller åka hem. Jag tar helst alla viktiga samtal och möten ute i skogen. Det är klart att jagar man till exempel storgrossisten Bergendahl så är det svårt att få dem rakt ut skogen för ett första möte, men de allra flesta andra har svarat med nyfikenhet. Skogen inger också en känsla av trygghet, i alla fall för mig.

– Mitt eget delägarskap i det nuvarande bolaget som handlar med ekologiska varor var till exempel resultatet av ett sådant möte som hölls ute i skogen. Jag har även haft samtal med en chokladproducent från Peru mitt ute bland träden.

Släpper garden i naturen

Viktor menar att det skapar en annan stämning när man flyttar ut från konferens- eller mötesrummet och i stället samlas runt en eld eller vid en klippa nära havet. Anspänningen minskar, axlar åker ner. Samtalet blir mer genuint, ärligt och avslappnat.
– Folk beter sig annorlunda i skogen. De släpper på garden, de upptäcker dofter och kanske fångar upp något barndomsminne. Jag tycker det händer något då. Och det verkar inte spela någon roll om det är svenskar eller andra nationaliteter. Det fungerar likadant för de allra flesta.

Idag vilar verksamheten på tre ben, där företaget Natessen står i centrum med import av ekologiska torrvaror, men också Viktor Ingemarsson AB med bokproduktion och föreläsningar samt hobbyprojektet Prochef, som håller på och tar fram knivar i damaskstål från Japan.

Personalmöten ute också

Personalen har fått vänja sig vid att det blir en del skogsmöten. Nu, när Viktor har personalansvar för ett tiotal medarbetare på Natessen, kör han gärna även personalgruppsmöten utomhus. Det kan handla om att stänga ner kontoret en fredag eftermiddag och samlas runt brasan eller paddla kajak. Ibland är syftet inte enbart av friskvårdskaraktär. De har även haft en del tunga samtal där ute.
– Vi verkar i en bransch där många gärna arbetar hårt och ibland för mycket. Det kan föda irritation och konflikter när folk är satta under press. Jag tycker det finns ett stort värde i att lämna kontorsmiljön för en stund. Ute i naturen är det lättare att rensa luften och även ta upp de jobbiga frågorna.

Det finns också en ytterligare aspekt. Vid vattnet, eller bland träden, är det betydligt enklare att hitta avskilda miljöer med garanterat insynsskydd.
– När det kommer till riktigt viktiga samtal och beslut, så är det en väldigt stor fördel att du kan ha de samtalen utan att bli störd. Inne i stan är det så många distraktionsmoment och även på ett vanligt kontor störs du av rätt mycket saker. Om du stänger av mobilen och kommer bort från arbetsplatsen för en stund så samlar du tankarna bättre och blir inte avbruten av något eller någon. Ja, det skulle vara ljudet av fågelkvitter då …