<![CDATA[Helena Leenaarts Foto: Sara Blick]]>

Vanligaste misstaget när du planerar

Cecilia Ingvarsdotter

Publicerades: 22 februari, 2016

Vilket är det vanligaste misstaget vi gör när vi planerar vårt arbete? Det vet planeringsproffset Helena Leenaarts. Här ger hon sina bästa råd.

Helena Leenaarts har drivit sitt företag The Planner i två år. Tidigare har hon arbetat som projektledare men även som fysiker.

– Jag vill hjälpa människor med något som jag är riktigt bra på: Att planera och administrera arbeten. Att jag blivit så bra på det beror nog på att min mamma alltid varit så oorganiserad, skrattar Helena.

Läs mer: Gör som Maria – planera året bra

Det största misstaget som Helena tycker företagare gör är att missbedöma hur mycket tid saker och ting faktiskt tar.

– De kanske tror att det ska ta jättelång tid och därför drar de sig för att göra det. Då blir det ofta stressigt innan deadline och arbetet kanske inte blir så bra utfört som det hade kunnat bli.

Om man ska ”downshifta” så måste man ha koll på sin tid och vad man gör med den.

Här är Helenas bästa planeringstips

  • Först och främst: Skriv upp alla saker du ska göra på en ”att göra lista”. Då får du bättre koll. Därefter gör du en veckoplanering där du tar ut det som har högst prio. Viktigt här är att inte ta ut för mycket på en gång. Får du mer tid så kan du alltid återgå till listan men lasta inte på för mycket.
  • Folk springer ofta på möten. Bestäm dig i förväg hur mycket tid du ska lägga på möten varje vecka. Till exempel: Jag träffar två kunder per vecka, ett nätverksmöte samt träffar en vän på lunch. Och: Inga förutsättningslösa möten. Det ska finnas en anledning till mötet. Kanske låter det tråkigt men det grundar sig i en respekt för min och andras tid.
  • Avsätt tid för administrativt arbete och marknadsföring. Boka in möten i kalendern med dig själv så att du faktiskt ägnar tid åt detta. Det kommer att vara lönsamt i längde

 Läs mer: Superentreprenörernas framgångsknep – så kan de hjälpa dig