Till huvudinnehållet

Kostnadsfritt digitalt event: Starta Eget 2026 – från idé till startklart bolag på 45 min. Läs mer

Anpassa dina flöden och vad som visas först. Läs mer

Inspiration

Otto tar fajten med vällingjättar

Yasemin Bayramoglu 26 oktober, 2016 Uppdaterades 18 december, 2024 5 minuters läsning

Foto: Otto utmanar jättarna i barnmatsbranchen. Foto: Elsa Lönne

Det är många små barnmatstillverkare som försökt utmana de stora jättarna genom åren. I regel har de försvunnit rätt raskt. Men Otto vägrar ge upp kampen för färsk mat till bebisar.

Det har gått drygt fyra år sedan Otto gjorde entré på den svenska barnmatsmarknaden. Idén kom när Mats och Tove Lönne fick sitt andra barn, Otto. De började fundera på hur det såg ut på barnmatshyllan.

LÄS OCKSÅ: Rösta på årets David mot Goliat-pris härVarför är barnens mat placerad där den är i butiken – mellan kemikalierna och hundmaten? Och hur kom det sig att barnmaten kunde vara äldre än barnet självt, med en hållbarhet på flera år?

– Barnmaten lever kvar i tänket från 50-talet då mjölkpulvret uppfanns och man hade behov av mat som kunde konserveras och hålla länge, men så ser det ju inte ut längre, säger Mats och fortsätter:

– Det finns rätt många anledningar till att vi bestämde oss för att starta företaget. Men någon gång måste det förändras. Jag har jobbat i livsmedelsbranschen sedan 1995 och har sett hur synen på mat förändrats bland vuxna. Kraven på färsk mat ökar, vi vill ha mat utan tillsatser och vill ha ekologiskt, givetvis. Men på barnmatshyllan ser det likadant ut som tidigare. Och så ser hela världens barnmat ut. Ska den göra det för alltid? Steril mat som antingen autoklaverats eller spraytorkats är varken naturligt eller optimalt, med tanke på att vårt immunförsvar programmeras tidigt i livet, säger Mats.

För det handlar inte bara om att kunna erbjuda en färsklagad välling. I stället för att spraytorka mjölken, som är fallet med traditionellt vällingpulver, görs Otto på färsk fullfet mjölk som pastöriseras och snabbkyls, samtidigt som havrefibrerna hålls intakta. Och det är fibrer som de viktiga tarmbakterierna lever på.

Det här med bakterier är inget nytt för Mats, som tidigare ansvarade för Proviva. Han har kvar kontakterna från den tiden.

– Det var just flera tunga experter på det här området som uppmanade oss att starta ett barnmatsföretag. Det kändes så självklart. Vi fick insyn i flera problem och insåg att det skulle ta tid och att vi behövde bästa tänkbara kompetens,.Utan grundarteamet med professor Rickard Öste i spetsen hade vi inte kunnat utmana en hel bransch.

Förändringen kräver att man i det offentliga samtalet skiftar fokus – från att prata om tillsatser till att prata om tillagningsprocesser. Och det är inte helt lätt.

Tarmfloran, eller mikrobiomet, utgör huvuddelen av vårt immunförsvar och mycket tyder på att vi i västvärlden rubbat och utarmat vårt inre ekosystem. Visserligen är forskningen kring bakterier bara i sin linda än så länge, men det kommer nya rön hela tiden och är kanske ett av de mest intressanta forskningsområdena inom medicinen just nu. Man börjar se samband mellan den förändrade bakteriefloran och några av våra vanligaste livsstilssjukdomar som diabetes, allergier och övervikt – ja, till och med depressioner.

– I stället för att döda bakterier bör vi främja goda bakterier. Världens barnmats­industri gör precis tvärtom. Möjligen rätt 1950, men helt feltänkt 2017, säger Mats.

Han och Tove insåg något annat också där i starten: barnmatsindustrin skulle ha synpunkter.

Och synpunkterna kom snabbt.

– Det tog inte många dagar innan den första rättsprocessen var igång, säger han.

Ända upp till förvaltningsdomstolen har schweiziska Semper drivit process om att Otto ska tvingas backa från att hävda att vällingen är färsk. Semper har förlorat i varje instans.

– Vi har fått synpunkter på och har granskats i precis allt som vi gjort. Jag kan bara konstatera att de lagt enorma resurser på advokater och på analyser av vår produkt. Och det sista är nog inte sagt än. Många andra barnmatsproducenter är rädda för att uttala sig. Det är lite som känslan av att bli utsatt för ett inbrott, men du polisanmäler det inte.

– Det har blivit dyra hot och rättsprocesser för ett litet företag som Otto, säger Mats och konstaterar att känslorna är tudelade:

– Det är klart att man känner ett visst obehag, men samtidigt blir man stärkt. Tove och jag ser det som ett kvitto på att det vi gör är rätt. Och vi har inte backat.

Förutom rättsprocesser har Otto dessutom en annan utmaning: Vanans makt.

– Vi gjorde massor av intervjuer i början och insåg att det fanns en latent misstänksamhet mot att barnmaten har en hållbarhet på flera år, men föräldrarna hade inte funderat så mycket mer på det. De här jättarna har ett enormt övertag. Redan på BB är man matad med deras 1-2-3-steg, för att inte tala om hur de bearbetat BVC och barnläkare i årtionden.

I stället för att försöka komma in i de stora matkedjornas utbud bestämde de sig för att börja med hemleveranser av färsk ekovälling i Stockholmsområdet. 2014 prövade man att sälja produkterna styckevis i en av Stockholms namnkunnigaste deli-butiker. Vällingen placerades i en sushidisk vid ingången – och tog slut direkt!

Veckan efter hörde ICA av sig, året efter hade alla kedjor hört av sig.

– Vi hade känt att handeln inte var redo, så vi hade inte ringt ett enda samtal. Det är nog helt unikt att alla kedjor ringer upp en leverantör och inte tvärtom.

Nu levererar de till Icas, Coops, Axfoods och Mathems centrallager. Men det handlar fortfarande om att få butikerna att beställa från lagret – och att tänka om när det gäller placeringen. På kolonialhyllan mellan kemikalierna och hundmaten finns ingen kyldisk.

– Nu rullar vi ut Otto 2.0. Vi har fått in sex miljoner från finansiärer som dessutom kommer in med mycket kunskap. Dessutom har vi fullföljt en crowdfundingkampanj med 150 nya ambassadörer. Vår nya säljkår kör för fullt, i höst kommer vi äntligen kunna lansera vårt nya pre-och probiotiska sortiment som på sikt ska lanseras internationellt, säger Mats hoppfullt.

Fakta om Otto
  • Företag: OTTOs Barnmat AB.
  • Startår: 2012. Säte: Lidingö.
  • Anställda: 2 (extern säljkår, R&D på Ideon i Lund genom ägarbolaget Aventure AB.
  • Grundare: Mats Lönne, Rolf Bjerndell, Rickard Öste, Björn Öste, Lennart Alftrén och Pär Lundqvist.
  • Läs mer: www.otto.se


ANNONS

Innehåll från Inexchange

Partner

Skicka 100 gratis e-fakturor (för Driva Egets följare)

Att skicka fakturor som PDF eller i pappersformat kan kännas enkelt och invant. Men det innebär stora risker – och det är mycket smartare att använda e-faktura. Just nu kan Driva Egets följare skicka 100 gratis e-fakturor – året ut!

inexchange
Inexchange 25 september, 2025 Uppdaterades 28 november, 2025 2 minuters läsning
Skicka 100 gratis e-fakturor

Foto: Inexchange

Bråttom? Här kan du direkt läsa hur Driva Egets läsare kan testa e-fakturor helt kostnadsfritt via Inexchange. Du kan skicka dina 100 första e-fakturor helt kostnadsfritt – läs mer här!

Många företagare skickar nämligen fakturor som PDF, och mailar dem till kunderna. Då är det stor risk att de:

  • fastnar i spamfilter
  • hamnar i fel inkorg
  • glöms bort, eller skrivs ut och förloras

Därför byter många företagare till e-fakturor. En e-faktura levereras direkt in i mottagarens system. Du får en bekräftelse på att fakturan tagits emot, vilket ökar chanserna för att den betalas i tid. Statistik visar faktiskt att e-fakturor minskar betalningstiden med i snitt 5 dagar.

Många sparar också 5-10 minuter i hanteringstid per faktura, när de går över från PDF till e-faktura.

Redan idag måste du skicka e-faktura om du säljer till offentlig sektor. I framtiden kan det bli krav även för affärer mellan företag. Flera EU-länder har redan infört e-faktura som krav. ​​I Sverige driver myndigheterna linjen att det ska lagstiftas om obligatorisk e-faktura för företag och offentlig sektor även i vårt land.

Tips: Läs också guiden Ska du starta eget? Tänk på detta innan du skickar första fakturan.

Fördelarna med att byta till e-faktura

  • Säkerhet: Minskar risken för fel och bedrägerier
  • Effektivitet: Mindre manuell handpåläggning, bättre kassaflöde
  • Miljövinst: Färre papper, lägre antal utskrifter
  • Automatisering: Allt från attestflöde till bokföring går att koppla på

Här kan du läsa mer om fördelarna med e-faktura (och tre stora risker med PDF).

Hur kommer mitt företag igång med e-faktura?

Kanske har ditt ekonomisystem redan stöd för e-faktura? Annars är ett riktigt bra alternativ att testa Inexchange, där du kan skicka dina 100 första e-fakturor helt kostnadsfritt. Testa här!

Om Inexchange
Mer än 60 000 företag och organisationer effektiviserar sin ekonomihantering med Inexchange. Här hanteras miljontals fakturor varje vecka, snabbt och säkert. Välj en miljövänlig väg till ett papperslöst kontor.



Nyheter

Får man dra julfesten på företaget? Detta gäller

Ja, du får dra av julfesten – men det finns gränser du måste känna till. Innan du fixar festen eller bokar årets julbord 2025 behöver du ha koll på avdragsreglerna för mat, lokal och underhållning. Vi guidar dig genom moms, förmånsbeskattning och skattefria gränser.

Martin_redaktor
Martin Ahlström 3 december, 2025 Uppdaterades 3 december, 2025 4 minuters läsning
2026 (18)

Foto: Framtagen med hjälp av Gemini

Kan man dra av julbord och julfest?

En julfest räknas som intern representation och är en skattefri förmån för de anställda – så länge det hålls inom rimliga gränser (hur lyxig festen får vara kommer längre ner). Om det bjuds på alkoholhaltiga drycker i samband med julbordet är även detta skattefritt.

Avdrag för mat och dryck

  • Kostnadsavdrag: Julbordets kostnad för mat och dryck är tyvärr inte avdragsgill
    (0 kr).
  • Momsavdrag: Du får däremot lyfta momsen (ingående mervärdesskatt) för en kostnad på mat inklusive dryck upp till 300 kronor per gäst. Denna möjlighet får du inte missa!

Avdrag för kringkostnader

  • Lokal och underhållning: Båda är avdragsgilla – upp till 180 kronor + moms per person.
  • Övernattning: Resor och hotellnatt på annan ort är avdragsgillt. Detta gäller för upp till en natt, och den anställde förmånsbeskattas inte.
  • Frekvens: De avdragsgilla kringkostnaderna får ni bara göra avdrag för högst två gånger per år. Anordnas fler fester får ni välja vilka två som ska vara avdragsgilla.

Vem får delta?

Även utgifter för tidigare medarbetare, styrelseledamöter och de anställdas make/maka eller sambo samt hemmavarande barn blir avdragsgilla inom beloppsgränserna.

VIKTIGT FÖR ENSKILD FIRMA: Driver du enskild näringsverksamhet har du ingen möjlighet att dra av kostnader för julbord eller liknande personalfester, eftersom du inte räknas som anställd i din egen firma.

Jullunch istället för julfest

Många väljer att gå ut och äta en god jullunch istället för en stor fest. Här är det viktigt att se upp:

  • Om jullunchen inte är tänkt att fungera som en av företagets årliga personalfester, räknas den inte som intern representation och de anställda ska förmånsbeskattas för måltiden.
  • Om ni däremot beslutar att jullunchen är företagets formella julfest, gäller reglerna för intern representation (se ovan).

Om du bjuder kunden på julbord eller julfest?

När du bjuder kunder (extern representation) gäller striktare regler:

  • En vanlig julfest: Kostnaderna för förtäring är inte avdragsgilla (0 kr), och oftast får du inte heller dra av momsen, då en julfest sällan räknas som en enkel representation i samband med ett affärsmöte. 
  • En julfest med affärssyfte: Anordnar du däremot ett event, seminarium eller liknande i samband med julmaten? Då kan kringkostnaderna (t.ex. för enklare underhållning eller lokal) bli avdragsgilla. Du får dessutom lyfta momsen (ingående mervärdesskatt) på utgifter upp till 300 kronor exklusive moms per gäst.

Om du vill lyxa till det ordentligt

Se upp om du planerar en alltför påkostad och lyxig tillställning!

Om festen eller personalresan blir alldeles för dyr och exklusiv riskerar den att ses som överdriven representation eller en förmån. Detta kan leda till att de anställda förmånsbeskattas för delar av kostnaden. 

Hela kostnaden (mat, dryck, omkringkostnader) blir visserligen då avdragsgill för företaget som personalkostnad, men det är sällan uppskattat när de anställda får skatta för något som var tänkt som en gåva. 

Det finns ingen fast gräns för vad som är 'för lyxigt' – du måste själv avgöra vad som är en rimlig nivå.

Så innebär detta att jag kan dra av julfesten på företaget?

Ja, till viss del!

  • Du kan lyfta momsen för måltider och dryck upp till 300 kronor per person.
  • Du kan dra av kostnader för lokal och underhållning upp till 180 kronor + moms per person (max två gånger per år).
  • Resekostnader och en hotellnatt på annan ort för de anställda är avdragsgilla.

Julklappar till anställda

Gåvor från arbetsgivare är normalt en skattepliktig förmån. Men det finns ett viktigt undantag för julgåvan:

Skattefri gräns: Julgåvor är skattefria för den anställde om gåvans marknadsvärde inte överstiger 550 kronor inklusive moms.

Viktigt att veta: 

  • Om gåvans värde överstiger 550-kronorsgränsen blir gåvan skattepliktig från första kronan. En julklapp värd 600 kr beskattas alltså för hela beloppet, inte bara för de 50 kronorna över gränsen. 
  • Gåvan behöver ges till alla eller en större grupp anställda för att räknas som en julgåva.

Planerar du att ge bort en julgåva? Se till att hålla dig inom 550-kronorsgränsen för att den ska bli skattefri för dina medarbetare.



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.