Privatekonomi

12 december, 2019

En sund privatekonomi är vad som gör det möjligt att leva ett gott liv på din lön. Har du kollegor som verkar ha bättre ekonomi än dig trots samma lön? Har de mer pengar beror det troligen på att de har bättre ordning på sin ekonomi än vad du har. Vill du få ordning på din ekonomi är en bra start att gå igenom dina inkomster och utgifter och därefter upprätta en budget. Har du fler lån kan det vara klokt att samla lån för att få en lägre ränta.
En god ekonomi innebär att dina utgifter är lägre än din inkomst. Ett steg i att få kontroll över din ekonomi är att upprätta en budget. För att kunna upprätta en budget måste du först skriva ned vad du köper varje månad och hur mycket sakerna kostar. Vid slutet av månaden går du igenom dina spenderingar och ser om kostnaden är rimlig. Fundera därefter igenom hur mycket du är beredd att spendera på olika saker, skriv ned detta och du har en budget.

Samla lån för att få ner utgifterna

Svenskar lånar främst för att finansiera boendet. I slutet av 2018 var siffran för bostadslån uppe i 3 289 miljarder kronor och den totala utlåningen 3 996 miljarder kronor. Av dessa lån så utgör 6 procent blancolån, det vill säga lån utan säkerhet.

Andelen privatlån i Sverige fortsätter att öka och det går att dra slutsatsen att en stor del av befolkningen har minst en eller ett par konsumtionskrediter. Det köps saker på avbetalning på internet, till ett bröllop eller en rolig semesterresa. Det är dock lätt att förköpa sig på det sättet, så det gäller att se upp och alltid handla med varsamhet för att inte fastna i en skuldfälla.

Räntan på små lån och krediter är ofta hög och det finns dessutom ofta aviavgifter och liknande. Har du dessutom flera smålån så kommer bara aviavgifterna bli en bra slant varje månad. Samlar du dessa små lån i ett större lån sänker du din totala månadskostnad och får bättre kontroll över din ekonomi. Har du möjlighet att baka ihop det lånet med till exempel ett befintligt bolån kommer det bli ännu bättre tack vare den låga räntan.
Så får du bättre koll på pengarna
Förändringen ska göra dem ekonomiskt oberoende
Ung entreprenör prisad för privatekonomitjänst