Amazon.se lanserar i sverige

Amazon.se har öppnat i Sverige – detta måste du veta

Gustaf Oscarson

Uppdaterades: 28 oktober, 2020
Publicerades: 29 oktober, 2020

Nu har den svenska versionen av Amazon, Amazon.se, öppnat. Här gå vi igenom vad du behöver veta just nu och vilka tjänster som lanserades när sajten öppnade.

Efter månader av spekulationer lanserades amazon.se på onsdagen den 28 oktober. Som besökare möts du av grafik med Globen, Stadshuset och Turning Torso, kompletterat med en svensk flagga.

Under förmiddagen hade amazon.se mindre inkörsproblem med prissättningen, vilket korrigerades snabbt.

Läs också: Amazon till Sverige – så förbereder du ditt företag

Vilka tjänster finns på amazon.se?

Fler av de kända och populära tjänsterna från andra marknader saknades när amazon.se lanserades. Bland de tjänster som många förväntat sig, men som ännu inte lanseras i Sverige, finns medlemsprogrammet Prime, Amazon Music och Echo.

Såväl Amazon Music som Echo (röst-assistenten) finns i den brittiska och tyska varianten av Amazon.

Läs också: Så blir framtiden efter corona för oss företagare – 4 troliga scenarion

Är det fri frakt på amazon.se?

Svenska kunder får fri frakt när de handlar för mer än 229 kronor. men de kommer som sagt inte att , i alla fall initialt, att kunna köpa medlemskapet Prime. Prime är USA:s största medlemstjänst och garanterar fri frakt på det mesta som säljs i den amerikanska varianten av Amazon.

Kommer Amazon att slå i Sverige?

Såklart omöjligt att säga. Så här kommunicerade Amazon själva i ett pressmeddelande när de lanserade amazon.se.

– Vi kommer att arbeta hårt för att vinna svenska konsumenters förtroende genom att bygga vidare på produktutbudet, hålla låga priser och erbjuda en bekväm shoppingupplevelse de kan lita på”, säger Alex Ootes, chef för europeisk expansion på Amazon.

Enligt pressmeddelandet får nu svenska kunder tillgång till 150 miljoner produkter, varav ”tiotusentals” från svenska handlare.

Läs också: Sälja på Amazon – här är 7 råd som hjälper dig att lyckas

Vilka svenska företag finns på Amazon.se?

Under flera månader har det tisslats och tasslats om vilka svenska företag som kommer att finnas med på amazon.se. Enligt rapporterna finns bland annat Electrolux, Lagerhaus, OBH Nordica, Ellos, BRIO, Bonnierförlagen och Ifö med på e-handelsplattformen från start.

– Små och mellanstora företag som säljer i Amazons butiker skapade enligt uppskattningar 1,6 miljoner jobb världen över och vår förhoppning är vi får se svenska företag frodas på samma sätt”, säger Alex Ootes också i pressmeddelandet.