Föräldrapeng och vabba eller vobba

Vabba, vobba eller jobba – vad är bäst för företagare?

Gustaf Oscarson

Publicerades: 19 augusti, 2020
Foto av: GettyImages

Vabba, vobba eller jobba? Hur ska jag som företagare tänka när jag har ett sjukt barn? Här går vi igenom dina alternativ och hur det påverkar dig ekonomiskt.

Även företagare har sjuka barn, men alla kan eller vill inte vara 100 % frånvarande från företaget.

Vabba eller vobba – vad är skillnaden?

Skillnaden är väldigt enkel. Om du vabbar är du hemma med ditt sjuka barn och avstår från arbete. Då kan du får ersättning från Försäkringskassan.

Om du istället väljer att jobba hemifrån och samtidigt ta hand om ditt sjuka barn, brukar det kallas att vobba. Och när du vobbar kan du inte få ersättning från försäkringskassan.

Men får jag jobba när jag vabbar?

Enligt de regler som finns får du inte göra det. Däremot är föräldraförsäkringen flexibel och du kan välja att vobba en del av dagen och vabba resterande del. Den viktiga skillnaden är: du kan inte få ersättning från Försäkringskassan samtidigt som du får lön eller annan ersättning från ditt företag.

Läs mer: Här ansöker du om ersättning för vab

Ska jag som företagare tänka annorlunda gällande vab?

Samma regler gäller för alla så generellt behöver du inte tänka annorlunda. Däremot kan du behöva lära dig hur ersättningen beräknas beroende på om du har aktiebolag eller enskild firma.

Om du har aktiebolag gäller de vanliga principerna. Ta ut lön varje månad, då ersättningen från Försäkringskassan baseras på din lön.

Om du däremot har en enskild firma räknas din ersättning på et annorlunda sätt. Då är det inkomsten av näringsverksamhet som bestämmer hur stor ersättningen från Försäkringskassan blir.

Läs mer: Så kan du byta från enskild firma till aktiebolag

Viktig info: Om du startade (registrerade) företaget för mindre än 36 månader sen finns andra regler. Då baserar Försäkringskassan sin ersättning på vad en anställd med motsvarande arbetsuppgifter, utbildning och erfarenhet skulle ha fått.

2 tips om att vabba eller vobba

– Om du har anställda, var tydlig med att du inte förväntar dig att de ska vobba (men att de kan göra det om ni är överens). Det är medarbetarens rättighet att vabba när det behövs. Det bästa är att ha en dialog – även din medarbetare vill ju företagets bästa (hoppas vi).

– Tänk på att föräldraförsäkringen är flexibel. Du och din partner kan exempelvis ta halva dagen var. En god vän eller en far/mor-förälder kan också vabba om ni har svårt att vara lediga. Obs! Om far/mor-föräldern har pension så får han eller hon ingen ersättning från Försäkringskassan.

Läs mer: Här kan du läsa mer om reglerna för att vabba hos Försäkringskassan