Vilka olika typer av företagslån finns – och vad ska jag tänka på?

Josefin Wallin

Uppdaterades: 9 juni, 2022
Publicerades: 10 juni, 2022

Vad kostar ett företagslån? När du ska ta ett företagslån finns det en del du behöver ha koll på. Vilka utgifter är kopplade till ditt lån till exempel – och hur väl du har möjlighet att betala tillbaka. Här ger vi dig en enkel överblick och svar på vad olika typer av företagslån innebär.

Jag vill ta ett företagslån, vad ska jag tänka på?

Först och främst behöver du bilda dig en uppfattning om vad lånet kommer kosta dig i månaden. Den kostnaden är någonting som du behöver både planera och ha utrymme för. Hur kostnaden för ditt lån ser ut beror mycket av vilken långivare du väljer. Här gäller det att jämföra och göra ett genomtänkt val då de olika alternativen skiljer sig en hel del åt. Du vill givetvis ha en låg ränta (kostnaden för lånet) och genomförbar amortering (avbetalning av själva lånesumman).

Räntan kan se olika ut beroende på vilken långivare du väljer. Den kan också beräknas på vilken risk långivaren anser att företaget utgör för dem. Det vill säga hur god förmåga att betala av de uppskattar att ni har.

Kreditvärdighet? En bra metod för att skapa många goda ekonomiska möjligheter för sitt företag är att ha en god ekonomi. Ett mått på detta kan vara att ha en god kreditvärdighet. Vad kan du göra för att öka din kreditvärdighet, och vad innebär det? Läs: Så kan du öka företagets kreditvärdighet – följ de här stegen

Olika typer av lån

Investeringskredit

Passar om du ska investera, men även leasing och avbetalning kan vara en typ av investeringskredit. Här är det banken (om den är din långivare) som sätter en räntesats för krediten. De sätter också en plan för hur du ska betala av krediten. Här räknas räntan på ditt avbetalningsbelopp, vilket betyder att den minskar i takt med att du betalar av på din kredit.

Rörelsekredit

Rörelsekredit används om du behöver en kredit till företaget. Kanske inväntar du en stor betalning på något du ska leverera, men behöver kapital under tiden? Här kommer du och banken överens om ett kreditbelopp som kopplas direkt till företagets konto. Här betalar du en årsavgift för möjligheten att kunna utnyttja krediten men oclså en ränta på den del som du utnyttjar.

Kontokredit

Enkelt förklarat så fungerar på liknande sätt som ett kreditkort med undantaget att det sker utan ett kort.

Möjliga företagslån

Företagslån via Almi

Hos Almi kan du få ett Företagslån. Här kan du få mer kapital tillsammans med en egen finansiiering och/eller ett banklån. Dessa lån passar dig som har upp till 250 anställda och saknar övre gräns för lånebeloppet. Däremot vill de gärna att det ska finnas en medfinansiär.

Läs mer om lån via Almi: Vilka olika typer av Almilån finns – och vad är villkoren?

Uppstartslån

Uppstartslån går att få via Marginalen Bank och NyföretagarCentrum. Dessa lån är anpassade för dig som är nyföretagare och har ett behov av kapital. Här kan du få ett lån upp till 250 000 kronor med en begränsad säkerhet och en fast ränterabatt. Däremot behöver du gå på rådgivning via NyföretagarCentrum först.

Säkerhet och borgen

För att ta ett företagslån behöver du ofta ge någon form av säkerhet. Ofta är detta borgen, som innebär att en borgensman lovar att gå in och betala skulden om den inte skulle betalas av företaget. Detta kan även vara du som ägare. För mindre lån är det inte alltid nödvändigt med borgen.

Olika typer av ränta

Det finns olika typer av räntor, individuell ränta och fast ränta. En individuell ränta sätts skräddarsytt efter ditt företags risk för långivaren. Det finns ofta olika typer av räntor beroende på att olika företag innebär olika stor risk för långivaren. Lägre risk är lika med lägre ränta och det omvända. En fast ränta innebär att alla som söker lån hos långivaren får samma räntesats.

Andra kostnader som kan tillkomma

  • Uppläggningsavgift
  • Administrationsavgift
  • Förtidslösen