<![CDATA[]]>

Deras fruktbarer är redan ett franchiseföretag

Anders Andersson

Publicerades: 13 oktober, 2009

Maria Wirén och Steven Collyer fick i går priset som Årets Nyföretagare. På bara två år har de skapat franchisekedjan Naked juicebar, som nu säljer färskpressade juicer på sju ställen i Sverige.

– Franchising har för oss blivit ett sätt att få in kapital och sprida vårt koncept för expansion, säger Maria Wirén.

Affärsidén föddes på en solig strand i Australien. Maria jobbade på ett företag och hade träffat surfaren Steven, som passion för hälsosam mat och dryck.

– Varje morgon och efter surfen brukade Steven blanda en härlig smoothie och då kom vi på idén att vi skulle starta en juicebar, fast inte i Australien, utan i Sverige, berättade Maria Wirén på Älvsjömässans scen när hon och Steven i går tog emot priset som Årets Nyföretagare.

Deras affärsidé har valts ut bland hundratals bra nyföretagare som besökt Nyföretagarcentrums kontor över hela landet. På mässan Eget Företag i Älvsjö korades vinnaren, och diplom och blommor delades ut av Kd:s partiledare som invigde mässan. Så här löd prismotiveringen:

”Med känsla för smak, stil och samtid har Naked Juicebar utvecklat ett framgångsrikt koncept för det hälsotörstande svenska folket. Företagsstarten har skett med stor energi och med företagsamhet som grundingrediens.”

Maria och Steven har nu sju Naked juicebarer, varav Maria och Steven driver två själva. Resten drivs på franchise av andra entreprenörer, och franchisekedjan sysselsätter ett 40-tal personer. De säljer juicer, smoothies och nyttiga kosttillskott.

– Vi ska öppna sådana över hela landet, säkert blir det 60, sa hon.

De vill göra juicebarerna till en upplevelse. Dit kan barnfamiljerna komma och se hur juicen pressas, och vet att allt är färskt och nyttigt, säger hon.

Dessa nyföretagare fick hedersomnämnande:

Freja Assistanstjänst AB (Leyla Anabestani)
med motiveringen:
”Med omsorg har företaget Freja Asisstanstjänst AB lagt grunden för sin företagsstart där brukarens behov står i fokus. Med ett mångfadlsperspektiv där språk och kulturmönster spelar roll har Freja Assistanstjänst dessutom tillfört den trygghet som allt fler inom vård och omsorg idag önskar.”

Pagoni med denna motivering:

”Handel med  pärlor och smycken har skett i alla tider. Med företaget Pagoni har handeln dock utvecklats från gårdagens till dagens förutsättningar med e-handel och webbens sökoptimering till gagn för nyföretagandet och sysselsättning också i glesbygd.