<![CDATA[]]>

Deras turistföretag prisade

Anders Andersson

Publicerades: 15 oktober, 2009

Det är inom turistnäringen som det nu startas flest nya företag. I Åre och Strömstad är man allra bäst på det – och dessa kommuner är bäst på att stötta nyföretagandet. Därför utsågs de till Årets nyföretagarkommuner under sista dagen på mässan Eget Företag.

Bilden: Rolf Dahberg på Visma Spcs delar ut pris till Jan Andersson, näringslivschef i Åre, Ronnie Brorsson, kommunalråd i Strömstad och Lars-Erik Antonsson, näringslivschef i Strömstad.

Kommunledningen i Åre fokuserar på att hjälpa till att starta eget och har stipendium som ges till nya företagare. I Strömstad är det också full fart:

–  Vi har skapat en särskilt kultur för nyföretagande och uppmuntrar ständigt folk att starta eget, sa Strömstads näringslivschefen Lars-Erik Antonsson när han mottog det delade förstapriset, 50 000 kr för ny stimuland för nyföretagande på mässan i Älvsjö.

Där kommer draghjälpen från kapitalstarka norrmän som åker till Sverige för att få mer valuta för sina pengar. 70 procent av turistindustrin i kommunen bygger på Norge.

Priset delas ut av Nyföretagarcentrum och Visma Spcs.

– Vi vill uppmuntra nyföretagandet i Sverige. Vi tycker att alla arbetslösa ska fundera om, de passar som egenföretagare. Sveriges framtid hänger på att vi får fler nya företag, sa Rolf Dahlberg, vd på Visma Spcs när han delade ut prischeckar till de två vinnarkommunerna.

- De här två kommunerna är ett föredöme för andra svenska kommuner. Dåliga satsningar från andra kommuner gör att Sverige ligger i botten när det gäller nyföretagandet. Vi skulle behöva dubbla siffrorna för att komma upp på normal Europanivå, sa Harry Goldman, verkställande ledamot på Nyföretagarcentrum.

.