<![CDATA[]]>

Fröhandlaren Impecta ska växa förbi jättarna

Gustaf Brickman

Publicerades: 25 april, 2012

Med kvalitet, kunskap och småskalighet ska den sörmländska fröhandlaren Impecta utmana jättarna. Nu är företaget nominerat till Driva Egets David-mot-Goliat-pris. Missa inte din chans att nominera en småföretagare som tar upp kampen mot de stora.

Till lilla sörmländska Julita importeras fröer från hela världen. Här driver syskonen Michael Karlsson och Veronica Gårdestig fröhandlarföretaget Impecta, som konkurrerar med de stora drakarna Weibull och Nelson Garden.

– I dag har de aktörerna nästan monopol på marknaden, och det är inte bra för kunderna, säger Michael Karlsson.

Syskonen har lyckats dubblera familjeföretagets storlek sedan de tog över verksamheten från deras pappa för sju år sedan. Det har de gjort bland annat genom att anpassa sig till det svenska klimatet.

– För att vi ska hitta en tomatsort som passar vårt nordiska klimat tar vi in flera olika sorter och provodlar dem här. Vi grotestar, provsmakar och fotograferar. Vi gör jobbet år kunden, helt enkelt.

Och det är en affärsidé som fungerar bra. Från början fanns Impectas fröer bara på postorder, men nu kan man hitta dem även i många handelsträdgårdar. Förra året fanns fröerna i 20 butiker, i år är den siffran 50 och till nästa säsong siktar Michael och Veronica på att finnas i 100 butiker runt om i landet.
Men trots att de växer snabbt är Impecta måna om att behålla sin småskalighet. Det är så de ska fortsätta växa, och de ser flera fördelar:

  •  Impecta kan sälja frösorter som inte går att sälja i stordrift, bland annat sorter som måste packas för hand.
  •  De är mer snabbfotade och kan haka på trender snabbare än jättarna.
  •  De kan behålla sin nisch att sälja fröer speciellt anpassade för det nordiska klimatet.

Är du eller någon småföretagare du känner en värdig nominering till David-mot-Goliat-priset? Här kan du nominera din kandidat till Driva Egets pris. Bland de nominerade väljer vi ut kandidater som vi presenterar här på nätet eller i Driva Eget ända fram till oktober.