<![CDATA[]]>

Göran Persson: ”Regelverket är för omfattande”

Daniel Lagerqvist

Publicerades: 15 februari, 2016

Att vara egenföretagare är mer krävande än att vara statsminister, konstaterar Göran Persson, när Driva Eget ber honom och flera andra tunga ex-politiker beskriva nya karriären.

LÄS OCKSÅ: Se upp för oseriös hjälp med bluffakturor

Maud Olofsson, Göran Persson, Ulrica Messing och Fredrik Reinfeldt är bara några av de ex-politiker som nu jagar vinst i sina egna bolag. Men har synen på företagarna ändrats? Flera av dem vi pratat med vittnar om hårda prövningar.

Fredrik Reinfeldt konstaterar dock med ett leende  att det finns en fördel med att driva ett eget bolag: det totala självbestämmandet som ensam aktie­ägare.
– Tänk om det varit så enkelt, tänker jag, med 30 års erfarenhet av att leda olika styrelser.

Göran Persson var ett tag Sveriges mäktigaste man som statsminister och ordförande i EU. I dag driver han företaget Baven tillsammans med hustrun Anitra Steen på gården Övre Torp i Sörmland.

Även om han anser att företagsklimatet generellt är bra i Sverige har han så klart åsikter om delar som inte fungerar tillfredsställande. En sådan är krångliga regler.
– Det finns ett regelverk som är för omfattande, en logik som ser ut som sagan om gumman och risknippet. Orkar man detta så orkar man med en regel till och sedan en till. Men till slut blir helheten för tyngande.

Tänkte du så när du var politiker?
– Insikten blir tydligare när man själv sitter där med blanketterna.
Ulrica Messing hoppade av politiken 2007 och satsade på livet som företagare.

Hur ser du på rollen som egenföretagare i Sverige i dag?
– Jag tycker att vi i det stora hela har ett bra företagsklimat i Sverige och min syn på företagande skiljer sig inte så värst mycket från när jag var aktiv politiker. Kanske att det är mer ensamt än vad jag trodde, säger Ulrica Messing.

Läs artikeln i sin helhet i Driva Eget.