<![CDATA[]]>

Han får 100 000 för varje kvinna han hjälper

Anders Andersson

Publicerades: 14 januari, 2009

Johan Stael von Holsteins bolag Iqube får 100 000 kr av staten i ”Maudpengar” för varje kvinna som coachas till att bli egen företagare. Läs här hur Maud Olofssons 100 miljoner ska användas – och vilka som blir hennes 880 ambassadörer.

Iqube har fått 2,5 miljoner för att hjälpa 25 kvinnor. Bolaget affärsidé är att hitta duktiga entreprenörer, hjälpa dessa att starta företag och ta betalt i form av delägarskap i de företag som fått hjälp. Den kände före detta IT-entreprenören Johan Stael von Holstein är VD och en av huvudägarna.

När näringsminister Maud Olofsson beslöt att avsätta 100 miljoner till olika projekt som ska främja kvinnligt företagare var Iqube ett av de bolag som ansökte om pengar. Bolaget har nu fått 1 miljon för att stötta tio kvinnor i Stockholm och 1,5 miljoner för 15 kvinnor i Göteborg. Kvinnorna får fri kontorsplats hos Iqube och hjälp av Iqubes konsulter med marknadsföring och andra typer av stöd.

Det blir alltså 100 000 kr per kvinna till Iqube. Men en del av bidragspengarna har också gått åt till ett omsorgsfullt rekryteringsarbete. 250 kvinnor har ansökt om att få hjälp av Iqube.

Men ännu viktigare för Iqube är att projektet ska ge Iqube PR. Det är ett sätt att visa att det mansdominerade företaget Iqube engagerar sig för kvinnlig företagsamhet. Hittills är de flesta av Iqubes entreprenörer män.

Maud Olofssons satsar på PR på flera fronter – ett är att nu utse 880 kvinnliga ambassadörer – kvinnor med egna företagare som ska inspirera andra kvinnor att starta eget.

Maud Olofsson var mycket nöjd när hon presenterade de 880 namnen som valts ut bland 1 600 sökande.

– Jag är imponerad av engagemanget som finns bland våra företagarkvinnor. Vi vet att närvaron av förebilder påverkar intresset för att starta företag, därför hoppas jag att ambassadörerna kommer att vara en inspiration för många, sa hon.

Maud Olofsson har satsat 100 miljoner på olika projekt för att försöka få fler kvinnor att starta eget. Men de 880 kvinnorna från hela landet som hon nu utsett får inte del av de pengarna.

En del är kritiska till att de 880 kvinnorna inte får någon ersättning för att de åker runt och håller föredrag och inspirerar på arbetsplatser, i skolor och i olika nätverk. Andra är kritiska till att satsa på inspiration i stället för på att förbättra villkoren för småföretagare.