<![CDATA[Foto: Patent- och registreringsverket]]>

Kraftig ökning av designskydd – så gör du för att designskydda

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 14 maj, 2014

Nya siffror visar att fler svenska företag ansöker om designskydd än tidigare. Läs här varför – och hur du gör för att designskydda din produkt.

Enligt Sveriges Patentbyråers förenings senaste statistik har antalet sökta skydd av design ökat kraftigt under de senaste 18 månaderna.

Foto: Pressbild

Thomas Randes. Foto: Pressbild

– Att designskydd ökar så stort har tre förklaringar. Dels är det ett tecken på en ökad medvetenhet om vikten och värdet av att skydda sin design inte bara i Sverige, utan framför allt på utlandsmarknaderna, säger Thomas Randes, talesperson på Sepaf och VD för IPQ.

– Dels är det en indikation på att design har fått en större betydelse för värdet hos företagens produkter och tjänster. En tredje förklaring, som de andra två indikatorerna bekräftar, är en ökad optimism bland svenska företag.

Genom ett designskydd (hette tidigare mönsterskydd), får du ensamrätt till din design och hindrar därmed andra att dra nytta av den. Skyddet gäller under max 25 år.

Företag ansöker om designskydd av tre vanliga skäl enligt PRV, Patent- och registreringsverket:

  1. En designregistrering ger dig en viktig konkurrensfördel eftersom du får ensamrätten till att utnyttja designen. En ensamrätt är en av de starkaste fördelar du kan ha, på en konkurrensutsatt marknad.
  2. Genom att informera marknaden om att du har en designregistrering skapar du större respekt och avstånd till konkurrenterna och får därmed större marknadsandel.
  3. Genom att kunna dokumentera rätten till din design, har du också en bra utgångspunkt för att förhandla om finansiering av utvecklingskostnader och för att ingå försäljnings- och licensavtal med andra.

Att ansöka om designskydd:

  • Innan du ansöker om skydd bör du ta reda på hur förutsättningarna ser ut: Är din design ny? Är du intresserad av vad konkurrenterna har för sig? Eller vill du följa designutvecklingen i allmänhet? Behöver du varumärkes- eller patentskydd?
  • PRV:s webbplats hittar du det mesta om designskydd: Hur du söker, lagar och regler, databaser och mer information om immaterialrätt.
  • Vill du ansöka fyller du i din ansökan på PRV:s blankett eller på webbplatsen. Anvisningar för hur du fyller i ansökan finns på baksidan av blanketten eller automatiskt i din webbläsare.
  • Glöm inte att du alltid måste ange en produktuppgift, det vill säga en uppgift om för vilket eller vilka föremål du vill registrera din design. Det kan till exempel vara en stol, en kudde eller ett bord.