<![CDATA[]]>

Kvinnorna som stöttar manligt företagande

Camilla Björkman

Publicerades: 17 mars, 2011

Nu kommer räddningen för alla män som surar över att kvinnor får bättre förutsättningar att starta och driva företag. Konsultföretaget Add Gender håller ett event för att främja manligt företagande. Bakom initiativet står tre kvinnor.

Alla som tycker att kvinnor får orättvist mycket stöd i att driva företag får nu sina röster hörda – av tre kvinnor.

Enligt Pernilla Karlsson, Jenny Claesson och Sara Ek, som ligger bakom konsultföretaget Add Gender, är det idag olika förutsättningar för kvinnliga och manliga entreprenörer. Mäns företag går i konkurs oftare och de råkar oftare ut för dödsolyckor på arbetet, skriver de i ett pressmeddelande.

De spekulerar även i om manliga entreprenörer oftare pusslar bort familjen i livspusslet, vilket kan påverka mäns livslängd.

Därför bestämde de sig för att stötta manligt företagande – och lyfta en diskussion om frågan. Nu ordnar de ett event i Stockholm där de visar varför insatser för kvinnligt entreprenörskap måste kompletteras med insatser även för manliga företagare. Bland annat visar genusfotografen Tomas Gunnarsson upp en utställning där han porträtterar manliga entreprenörer och deras livspussel.

– Om vi ska bli bäst måste vi våga ifrågasätta jämställdhetsmetoderna, speciellt sådana metoder där vi kan se att det finns en risk att de leder till ojämställdhet, säger Pernilla Karlsson, grundare av Add Gender.

– Jämställdhetsarbete kan trots bra intentioner bli ojämställt, om man inte är uppmärksam på effekterna. Vi tror att vi kan komma långt med att arbeta mer med män, och inte minst ifrågasätta vad som är manligt respektive kvinnligt företagande, fortsätter hon.

Nu hoppas de att eventet bidrar till en debatt om normer kring företagande och entreprenörskap.

Eventet äger runt den 12:e april klockan 18.00-21.00 på So Stockholm i Kungsträdgården.

På bilden syns Jenny Claesson och Pernilla Karlsson.