<![CDATA[]]>

Nu tar kvinnorna över företagen

Camilla Björkman

Publicerades: 11 februari, 2011

Förra året slog antalet kvinnor som startade företag rekord, då kvinnor i ledningen för företag ökade med 30 000.
– Kvinnliga företagare pushar andra till att starta, tycker företagarna Elina Nordin och Sara Hörberg.

Nu knappar kvinnorna in. Ökningen av nya, kvinnliga företagare är den största sedan Svenskt Näringsliv började mäta företagsamheten 2001. Idag drivs runt 238 000 svenska företag av kvinnor, vilket motsvarar 30 procent av alla med ansvar för ett företag. Där ingår personer med F-skattsedel, delägare i aktiva handelsbolag, vd:ar och ordinarie aktiebolag.

– Att det blivit fler kvinnor som tar ansvar för företag beror mycket på att kommunerna öppnat för företagande i till exempel vård och omsorg, säger Christer Mård på Svenskt Näringsliv, till Dagens Nyheter.

Han menar att politiska beslut har öppnat upp för att starta företag, men att det även finns en förändring i samhället med fler kvinnliga förebilder.

Elina Nordin och Sara Hörberg är två av de kvinnor som startat företag. Hösten 2009 drog de igång sin verksamhet med namnet Comborama, där de hjälper företag och tidningar med text och layout. Trots en konkurrensutsatt bransch har de ständigt fullt upp med både nya och gamla kunder.

– Kvinnliga företagare syns mycket mer idag än förr, vilket pushar andra att starta. Dessutom finns det mycket mer kvinnliga nätverk för företagande. När vi drog igång gick vi på massor av sådant, säger Elina Nordin.

Till andra kvinnor som drömmer om att gå från anställda till egna vill hon säga: Våga testa och skjut oron åt sidan. Idag är det inte lika riskfyllt att starta eget, menar hon. Till exempel oroar sig många för hur det ska gå med att vara mammaledig. Men de nya reglerna säger att om du har ett nystartat företag skulle du få samma mammapeng som om du hade haft din tidigare anställning.

– Kolla upp sådana saker först i stället för att vara orolig. Och ta hjälp! Idag finns det massor av gratis nätverk och organisationer som hjälper dig som nystartad.