<![CDATA[]]>

Premiär för ny patentdatabas

Camilla Björkman

Publicerades: 13 september, 2010

Från och med idag finns alla svenska patent sökbara på nätet – gratis. Du skriver enkelt in ett ord eller en uppfinning, och kan då se hela patentet direkt på skärmen. Läs också Driva Egets stora guide till hur du skyddar din uppfinning.

Idag lanseras en ny söktjänst för alla som är intresserade av uppfinningar och patent. Det är Patent- och registreringsverket som har byggt en databas som innehåller samtliga offentliga svenska patent och patentansökningar som har, har haft eller kan få rättsverkan i Sverige.

I söktjänsten skriver bara in ett ord eller en mening, till exempel ”burk med lock” och får då upp en lista på relevanta patent. Tjänsten är helt gratis.

På Patent- och registreringsverket hoppas man att databasen ska bli en innovationsinjektion för svensk teknikutveckling.

– Nu får du tag i legal information gällande patent och patentansökningar helt kostnadsfritt direkt från vår webbplats dygnet runt. Databasen är enkel att söka i med många sökalternativ. Det gör sökningen mycket effektiv säger Linda Salomonsson, PRV:s projektledare för Svensk Patentdatabas.

Databasen innehåller de uppgifter och dokument som finns i PRV:s arkiv från 1885 fram till nu. Varje natt kommer den att uppdateras med nya patent och uppgifter.

Här är söktjänsten.

Har du en uppfinning? Då gäller det att du skyddar den ordentligt.

Läs här Driva Egets stora guide till hur du går tillväga – steg för steg.