<![CDATA[]]>

Så klarar du den försenade våren

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 27 mars, 2013

Många branscher upplever tuffa tider på grund av den försenade våren – David Molin på Molins Handelsträdgård är en av alla drabbade företagare.
Men hur gör du för att klara den försenade våren? Driva Eget har pratat med några som måste hitta lösningar i kyliga tider.

Företagare inom olika branscher vittnar om tuffa tider just nu. Hos Molins Handelsträdgård är försäljningen försenad och energikostnaderna har ökat kraftigt.

Hur gör ni för att klara er?
– Vi ber till gud. Nä, skämt åsido, vi måste skjuta upp leveranser av det vi har beställt. Helt enkelt hålla andan och hoppas att värmen kommer snart, säger handelsträdgårdens delägare David Molin.

Han, som är uppvuxen i familjeföretaget, säger att årets situation är lite unik.
– Visst har vi haft kallt i påsk förr, men inte så här. För att klara oss konkurrerar vi med väldigt hög kvalitet på våra produkter. Det gäller att hålla hög nivå när det väl går att sälja.

En annan bransch som också är väderberoende är cykelhandlarnas. Mikael Södergren som äger Fålhagens Cykel i Uppsala är ganska lugn trots att vårens kundanstormningen väntar på sig.
– Slår man ut det på hela året brukar det bli jämt. Det hämtar upp sig.

Ett tips för att klara den försenade våren är att bredda sin affärsidé och verksamhet med ytterligare tjänster – för att få mer att göra. Hos Fålhagens Cykel erbjuder man även skridskoslipning.
– Och här i Uppsala cyklar många på vintern ändå, men då med dubbdäck, så det är också en stor grej för oss. Men visst går vi och funderar på vad mer vi kan göra om vintrarna.

Mikael Södergren jobbar tillsammans med sin son i butiken och innan våren kommit igång passar de även på att montera cyklar, städa och göra butiken snygg.
– När våren väl slår till då får vi fruktansvärt mycket att göra.

När kommer våren då?
– På tisdag! Nä, jag vet inte. Men i nästa vecka drar det nog igång.

Läs också om hur kylan drabbar modebranschen.

Hur gör du för att få snurr på affärerna trots att våren väntar? Diskutera i vårt forum!