<![CDATA[]]>

Så ska de få fler kvinnor att starta eget företag

Camilla Björkman

Publicerades: 11 februari, 2014

Bättre barnomsorg, rut-avdrag och vinster i vården. Det var några av de åtgärder som Annie Lööf (C) och Magdalena Andersson (S) tog upp på tisdagen när de möttes i en debatt på Berns i Stockholm om hur fler kvinnor ska starta eget.

När C-ledaren Annie Lööf och Magdalena Andersson, Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson, möttes i en debatt anordnad av tidningen Passion for Business på tisdagen fick var och en lyfta fram konkreta åtgärder de ville genomföra för att få fler kvinnor att starta eget.

Annie Lööf började sitt anförande med att säga att hon inte ville ha på sig offerkoftan som kan komma fram när man pratar om kvinnors företagande, utan fokusera på möjligheterna som finns:

– Vi skulle få 278 000 nya jobb och 75 000 nya företag om lika många kvinnor som män driver eget, sa hon.

Därefter listade hon konkreta åtgärder som hon vill få igenom för att få fler kvinnor att starta företag, där vinstdrivande verksamheter i vården var den första.

– Det är inte rimligt att männen som målar väggarna i verksamheten eller säljer medicin ska få gå med vinst, men inte kvinnorna som driver den, sa hon.

Hon ville också få rättvisare föräldravillkor, till exempel i form av fördubblad jämställdhetsbonus och att andra personer än föräldrarna ska kunna ta ut föräldrapenning. Då skulle färre kvinnor halka efter under småbarnsåren och kunna starta eget.

Slutligen måste fler kvinnor lyfta varandra och samarbeta:

– Vi måste matcha männens bastu, avslutade Annie Lööf.

Även Magdalena Andersson menade att fler kvinnor som driver eget företag skulle lyfta Sverige:

– Om kvinnor startade företag i samma utsträckning som män skulle vi nästan nå vårt mål att ha lägst arbetslöshet i Europa, sa hon.

Hon ville också ha bättre barnomsorg, men också en förbättrad äldreomsorg så att inte kvinnor som nu behöver gå ner i arbetstid för att ta hand om sina äldre. Till detta behövs högre skatter, slog hon fast.

– Alla ska kunna utvecklas och växa med den potential de har. Så skapar vi ett bättre och mer framgångsrikt samhälle, sa hon.

I debatten efteråt lyfte moderatorn Anna Omstedt Lindgren, vd på Meduniverse, frågan om vinster i vården.

– Vinster i vården är inte en fråga för att få fler kvinnor att starta eget, sa Magdalena Andersson och menade att det är svårt att kontrollera kvaliteten i privata vårdbolag.

Annie Lööf svarade att hon har problem med att den politiska debatten handlar mer om vem som äger väggarna och tar ut vinst, och mindre om kvalitet.

– Då tycker jag att det är värre med offentlig verksamhet som går minus, sa hon.