<![CDATA[]]>

Så skyddar du din uppfinning

Redaktionen

Publicerades: 10 september, 2010

Har du kommit på en unik idé eller produkt? Och tycker du att det här med patent verkar dyrt och krångligt? Då är du långt ifrån ensam. Läs här hur du går tillväga för att ta patent, vad det kostar och hur lång tid det tar.

För att kunna skydda din idé krävs att den uppfyller tre kriterier:

1. Vara ny.
– Det absolut första du ska göra är att hålla tyst. För att få patent måste det vara en ny idé eller produkt. Om du har marknadsfört den eller skrivit om den i en tidning så är den inte ny, även om det är du som uppfunnit den. Och då får du inte patent, förklarar Magnus Leijel, utbildningsansvarig på Patent- och registreringsverket

2. Vara unik.
Din idé måste också ha en uppfinningshöjd. Den måste ”skilja sig väsentligt” från allt annat som redan finns på marknaden. Det får inte heller vara en alltför enkel idé. ”Lösningen får inte ligga nära till hands för den som är kunnig inom uppfinningens teknikområde”.

3. Vara konkret.
Idé ska också vara ”industriellt tillämpbar”, alltså vara något konkret som fungerar och inte bara en teori. Du behöver dock inte ha ett färdigt exemplar av produkten när du lämnar in ansökan.
– Evighetsmaskinen är ett typexempel på en uppfinning som aldrig fått patent. Det finns många teorier om hur man ska tillverka en, men ingen fungerar.

Uppfyller din produkt dessa tre kriterier är det dags att skicka in en patentansökan till Patent- och registreringsverket. Går du genom ett patentombud kan det kosta mellan 80 000-100 000 kr att ta patent i Sverige.

Sedan går ansökningsprocessen till så här:

0 månader: Du skickar in din ansökan
6 månader: Efter ungefär sex månader får du ett förhandsbesked. Hur ligger din uppfinning till – är den patenterbar?
12 månader: Du har ett år på dig att bestämma dig om du vill söka patent utomlands. Det du gör då är att skicka in en PCT-ansökan till PRV som innebär att du söker patent i andra länder och som gör att du får tillgodogöra dig ditt svenska ansökningsdatum.
18 månader: Efter 18 månader blir din patentansökan offentlig, även om du inte har fått patent än. Men det är datumet på ansökan som gäller. Därför behöver du inte oroa dig för att någon ska kunna sno din uppfinning.
24 månader: Slutbesked. Efter cirka två år kommer beskedet och förhoppningsvis har du nu ett svenskt patent.
30 månader: Du har 30 månader på dig att gå vidare med din PCT-rapport till alla de länder utöver Sverige där du önskar patent. Det är alltså först i detta skede du måste bestämma dig för om din uppfinning är värd att skydda i andra länder och i sådana fall vilka. Väljer du att inte gå vidare med PCT-ansökan i detta skede kan du aldrig få patent på din uppfinning i andra länder än Sverige.

Artikeln är en del av ett större reportage om uppfinningar och hur du går tillväga för att skydda din, i senaste numret av Driva Eget som är ute i butik nu.

Här är viktiga länkar till dig som vill söka patent: