<![CDATA[]]>

Sanningen om IKEA avslöjas i tv

Camilla Björkman

Publicerades: 17 januari, 2011

TV-programmet Uppdrag granskning kommer snart med två program om IKEA, efter att ha ägnat nästan ett år åt att granska företaget. Enligt en av reportrarna kan de visa att den bild Ingvar Kamprad målat upp inte är den sanna bilden.

De två reportrarna Magnus Svenungsson och Lars-Göran Svensson på SVT-programmet Uppdrag granskning har ägnat nästan ett år åt att granska Ikea.

Resultatet kommer vi att kunna se i två program, den 26 januari och den 2 februari.

Enligt SVT:s hemsida har de rest kors och tvärs över Europa ”för att förstå den komplicerade företagsstruktur som skapats runt IKEA”. Man kan också läsa att de har ”grävt kring sanningen om pengarna och makten i Ingvar Kamprads skapelse Ikea”.

Vad de har fått fram kommer enligt dem att förvåna många:

– Vi kan bland annat visa att den bild Ingvar Kamprad målat upp av IKEA, och hans makt över bolaget och vinsterna, inte är den sanna bilden, säger Uppdrag gransknings reporter Magnus Svenungsson.

Granskningen av IKEA har gjorts i samarbete med Smålandspostens reporter Bosse Vikingson och journalisterna Erik Palm och Stellan Björk – som tidigare skrivit en bok om IKEA – samt ekonomen Karl von Schulzenheim.

På frågan varför IKEA är så intressanta att granska, svarar Magnus Svenungsson:

– Det är ett mångmiljardföretag med stor betydelse för många, både anställda och kunder. Och det är ett företag många svenskar är stolta över och som vi alla har något slags förhållande till.

Däremot vill han inte avslöja hur Ingvar Kamprad har reagerat på programmet:

– Det får ni vänta och se i våra program.