<![CDATA[]]>

6 egenskaper superföretagarna har (de är inte vad du tror!)

Martin Kreuger

Publicerades: 22 mars, 2014

Glöm snabba klipp, magkänsla och tvära kast. I stället är det helt andra egenskaper som gör att du kan bli tio gånger mer lönsam än dina konkurrenter, visar en ny bok. Se här vilka de är.

Jim Collins, en av världens mest hyllade managementtänkare, kartlägger i senaste bok Great by Choice ett antal företag som utvecklats till att bli tio gånger mer lönsamma än sina konkurrenter i branscher där det rimligen inte borde vara möjligt – till exempel trafikflyg och datortillverkning.

Men företagarna i Collins undersökning påminner inte alls om de färgstarka entreprenörer du kan läsa om i affärspressen.

Tvärtom är Collins berättelse rena uppläxningen av företagare som vill bli rika på snabba klipp, försöker fatta beslut på ren magkänsla eller tror att trendkänslighet och tvära kast är nyckeln till framgång. Att chansa och lita till sin tur och talang brukar vara förödande.

I stället kommer framgångarna med hela andra egenskaper, menar Collins, som snarare påminner om den typiskt småländska småföretagarkulturen med Ingvar Kamprad som förebild.

Hans superföretagare är i stället:

1. Krismedvetna
De förväntar sig alltid det värsta tänkbara och rustar sig för kriser, otur och bakslag redan i goda tider. De är närmast paranoida och tar inga av sina framgångar eller fördelar för givna.

2. Stabila
När de är osäkra litar de på vad de själva kan se, räkna på och experimentera sig fram till. De låter sig inte ledas av andras åsikter eller konventionell visdom. När de fattar sina djärva, kreativa beslut är det på en stabil grund av fakta.

3. Självkontrollerande
De arbetar extremt disciplinerat, metodiskt och konsekvent. Det betyder inte byråkrati och kontrollsjuka, utan förmågan att tänka själv, gå sin egen väg och hålla fast vid den. Självkontroll är livsviktigt i en okontrollerbar värld.

4. Analyserande
När de gör förändringar sker det genom ett ständigt skruvande och finjusterande, sällan genom snabba kursändringar. Innan de fattar drastiska beslut har de gjort noggrann faktaanalys och skickat iväg ”testballonger”, alltså gjort småskaliga försök som de har råd att misslyckas med. De tar inte stora risker för att nå små vinster.

5. Lågmälda och ödmjuka
De älskar vad de gör, men är ofta lågmälda och ödmjuka personligheter. De är ointresserade av att få fokus på sig själva.

6. Varken tur- eller otursdrabbade
Vilken bakgrund de kommer ifrån verkar inte spela någon roll och de har varken mer tur eller mer otur än någon annan.

Känner du igen dig? Lämna en kommentar här nedan!