<![CDATA[]]>

Testa: Har du vad som krävs för att bli superrik entreprenör?

Ebba Arnborg

Publicerades: 1 juni, 2015

Rekordmånga entreprenörer har de senaste åren blivit miljardärer, visar rapport. Här är karaktärsdragen som lett till framgången – hur många har du?

Att bli rik som entreprenör är svårt, men inte sedan början av 1900-talet har lika många lyckats som idag, visar den nya miljardärs-rapporten (Billionaires Report, ”Billionaires: Master architects of great wealth and lasting legacies”) från UBS och Pwc.

Majoriteten av världens miljardärer har själva skapat sin rikedom, och det har skett under de senaste två decennierna. Under den perioden har 900 nya dollarmiljardärer tillkommit. För 20 år sedan hade drygt 43 procent av världens dollarmiljardärer byggt sina förmögenheter själva. I dag är samma siffra 66 procent, visar rapporten.

Nu verkar det dock, enligt rapporten, som att kurvan är på väg ner. Detta på grund av en lägre ekonomisk tillväxt, högre skatter och striktare regler för storföretag.

Men vad krävs för att lyckas? Rapportförfattarna har analyserat över 1.300 miljardärers affärsbeslut och genomfört drygt 30 djupintervjuer för att hitta svaret.

Här är dragen som leder till framgång, enligt rapporten, hur många har du?

 • De flesta startade sitt första företag som unga. En fjärdedel av miljardärerna i rapporten var under 30 när de startade sitt första företag och drygt två av tre var under 40 år.
 • De skaffade sig erfarenhet innan de satsade. Hälften jobbade i ett storbolag innan de slog igenom som entreprenörer.
 • De satsade på en utbildning. Hela fyra av fem hade en utbildning motsvarande amerikanskt college.
 • De tar smarta risker.
  Gemensamt för miljardärerna i rapporten är att de är mer rädda för att gå miste om tillfällen än att misslyckas. De inser att det är där de stora riskerna finns som också de stora möjligheterna finns.De ser realistiskt på riskerna, och är inte rädda för dem. Men de tar inte vilka risker som helst, utan försöker hitta möjligheter inom områden där de själva har fördelar genom sitt kunnande.Dessutom kan de konsten att resa sig om de faller, dels genom att se till att ha tillräckligt med resurser för att klara ett nederlag och dels genom att ständigt justera sin idé för att passa verkligheten.En miljardär säger i rapporten: “Vår affärsmodell är resultatet av en serie nederlag och det vi har lärt oss från dem.”
 • De är fokuserade på affärer.
  De är nyfikna och hela tiden på jakt efter oupptäckta möjligheter och ännu inte tillgodosedda kundbehov. När de hittar en sådan är de fullkomligt fokuserade på affären och skiljer på känslor och siffror.Dessutom är de medvetna om hur de fördelar sin tid, det enda pengar inte kan köpa. De har ett tight schema och är svåra att få till ett möte med. Men, som rapportförfattarna noterar, om du får deras tid är de fullkomligt dedikerade.”Inget av våra möten blev stört av assistenter, det kom inga samtal och ingen tittade på sin mobiltelefon” skriver rapportförfattarna om de intervjuer de utförde med miljardärerna.
 • De är beslutsamma men kan tänka om.
  Miljardär-entreprenörerna är inte befriade från misslyckanden och problem, men de kan konsten att studsa tillbaka och låter det inte påverka sin arbetsmoral utan ser möjligheterna i krisen.De flesta miljardärer i rapporten är serieentreprenörer som hade mindre lyckade första bolag, men det ledde vidare till framgången.

Läs hela rapporten här.

Läs också: 6 saker galet framgångsrika människor gör

Lär av superentreprenören: Här är Kamprads 7 bästa råd

Test: Är du en äkta entreprenör?