<![CDATA[]]>

Bluffsäkra ditt företag inför sommaren

Anders Nyman

Publicerades: 20 juni, 2013

Är du orolig för att få en bluffaktura i sommar? Så här gör du för att bluffsäkra ditt företag bäst.

Så här bluffsäkrar du ditt företag bäst:

  1. Se till att du och dina eventuella medarbetare är medvetna om att det kommer göras försök att lura företaget.
  2. Lägg upp rutiner för vem som har rätt att beställa vad, exempelvis annonser i kataloger eller förbrukningsmaterial till kontoret. Se till att alla vet vem de ska hänvisa säljare eller lämna utskick till.
  3. Upprätta en lista över vilka godkända leverantörer ditt företag har, och deras kontakt- och betaluppgifter. Se till att den som attesterar eller betalar jämför misstänkta fakturor mot listan.
  4. Lär upp företagets vikarier. Förklara att de själva inte har rätt att ingå avtal eller ens bekräfta uppgifter på telefon eller i utskick. Lär dem att våga avfärda säljare som ringer. Ska de sköta bokföring eller betala fakturor, be dem kolla allt de lägger in mot leverantörslistan.

När erbjudandet kommer:

  1. Tacka aldrig ja till erbjudanden direkt i telefon eller vid dörren. Be alltid att få kolla upp företaget och vad de har att erbjuda, och be om säljarens kontaktuppgifter.
  2. Ingå inte muntliga avtal utan be om skriftliga offerter på de erbjudanden du är intresserad av. Alternativt, spela in hela samtalet själv som bevis för säljarens löften.
  3. Läs noga igenom skriftliga offerter och erbjudanden. Är du stressad, vänta tills du har tid. Kolla alltid upp företagen genom att söka på dem på nätet. Skriver du under ett avtal, se till att du inte lämnar tomma rutor säljaren kan fylla i efterhand. Se till att du alltid får en kopia på avtal och villkor.

Checklistorna är hämtade från .SE:s guide Skydda ditt företag mot bedragare – nätfiffel, bluffakturor och vilseledande försäljning. Den kan hämtas kostnadsfritt här.
FRÅGA ANDERS! Har du frågor kring bluffakturor och fakturaskojare – fråga vår expert Anders Nyman

LÄS OCKSÅ: Driva egets nya frågetjänst med Anders Nyman

GILLA PÅ FACEBOOK! Gilla vår Facebooksida ”Stoppa fakturaskojarna!” där du får löpande information i ämnet