<![CDATA[Bolagsupplysningens blankett  Foto: Förenade Bolag]]>

Nytt utskick från Bolagsupplysningen – skriv inte under!!

Anders Nyman

Publicerades: 18 augusti, 2015

Fakturaskojaren Bolagsupplysningen har gjort ett nytt utskick till småföretagare. Skriv inte under! Du måste då betala 9 590 kronor för ett tvåårigt avtal – som dessutom löper på automatiskt.

Den är artikeln uppdaterades senast 2016-10-07.

Återigen får vi rapporter från många svenska företagare som fått ett brev med en blankett som ser ut att komma från en myndighet. Blanketten är stämplad ”Dags att komplettera”, och har titeln ”Årskompletteringserbjudande, Registerkontroll –förtursexponering 2016”. Avsändare är ”Bolagsupplysningen – digital registerhållning”.

Blanketten liknar en deklarationsblankett med sina numrerade kolumner och märkning med skrivmaskinstypsnitt där ”data saknas”. Ytterligare något som förstärker det officiella intrycket är uppmaningen ”Vänligen returnera snarast, använd bifogat svarskuvert. Porto betalt”.

Den som rättar saknade och felaktiga uppgifter och skriver under blanketten förbinder sig enligt det finstilta till ett tvåårigt avtal som kostar 4 795 kronor om året – i två år. Totalt 9 590 kronor alltså. Avtalet gäller införande på bolagsupplysningen.se, en webbplats som drivs av estländska Bolagsupplysningen OU. Det löper sedan på automatiskt om man inte avslutar det.

Bolagsupplysningen finns sedan två år med på Svensk Handels och Förenade Bolags varningslistor, och är det företag som fått flest klagomål.

Bolagsupplysningens nya blankett är, förutom några små detaljer, nu identisk med likaledes estländska Nummerupplysningens blankett som Driva Eget varnat för tidigare. Ludvig Isacsson på Förenade Bolag varnade då för att risken att blanda ihop de båda verksamheterna var mycket stor. Den risken har nu knappast minskat.

Både Nummerupplysningen och Bolagsupplysningen – som av allt att döma drivs av samma personer – anger numera i villkoren att en tvist i första hand ska avgöras i Estland. Även om inget av bolaget gått vidare och stämt någon företagare som vägrat att betala så skrämmer villkoret många.

Får du dessa blanketter – Skriv inte under!

Men vad ska göra om du redan returnerat en blankett från Bolagsupplysningen eller Numerupplysingen? Se i vår stora guide här: Så agerar du mot Nummerupplysningen och Bolagsupplysningen

-> Dela gärna artikeln så att fler varnas, använd länkarna nedan!