Bolag som anlitar influencers hör till dem som ska granskas extra noga i år. FOTO ADOBE STOCK

Branscherna som Skatteverket specialgranskar i år

Yasemin Bayramoglu

Publicerades: 12 februari, 2019

Influencers, byggsektorn och kryptovalutor. De tillhör de specialområden som Skatteverket kommer att granska extra hårt under 2019.

Förra årets specialgranskningar resulterade i hundra miljoner i höjda skatter när Skatteverket hittat fel och fusk. I år samarbetar man med sju andra myndigheter för att komma till rätta med svartarbete, arbetsmiljöfusk och exploatering av arbetskraft.

En av de sektorer man tittar närmare på är byggsektorn och andra branscher där risken för svartarbete är stor som till exempel bilverkstäder, restauranger och skönhetsbranschen.

Eftersom man nu har infört nya regler om månadsvis redovisning av löner och skatter för varje anställd hoppas man att i kombination med personalliggare få extra bra utslag av granskningarna.

Spelbolag under luppen

Man sätter också ljuset på misstänkta falska identiteter med en utökad kontroll av pass och id-kort Antalet underrättelser till andra myndigheter om misstänkt id-fusk fördubblades i fjol och i år väntas de öka ytterligare.

Spelbolagen och kryptovalutor är ytterligare sektorer som man kommer att titta på närmare. Spelskatten är ny för i år, spelbolag som vänder sig till svenska spelare ska ha licens och betala spelskatt. Privatpersoner som spelar hos spelbolag utan licens ska skatta för vinster.

Skatteverket har också kunnat se att en betydande del av handeln med kryptovalutor inte redovisas, varför man inte bara kommer att utöka kontrollen utan även ska granska tidigare års handel.

Slutligen tar man sikte på företag som säljer sina produkter via större marknadsplatser på nätet, liksom bolag som anlitar influencers för att marknadsföra sina produkter i exempelvis sociala medier.

Läs mer om granskningen här.