<![CDATA[]]>

Sant eller falskt? 3 myter om förkylning

Redaktionen

Publicerades: 19 november, 2015

Så här i förkylningstider är vi många som gör allt för att undvika att bli sinkade virus. Kan en extra C-vitamindos hjälpa? Läs mer här.

Det är förkylningstider och många har extra mycket att göra de sista veckorna av året. Vi reder ut vad som är sant och falskt när det kommer till 3 vanliga påståenden kring förkylning.

1. Det är kylan som gör att man blir förkyld.
Ja och nej! Man blir inte sjuk av själva kylan, utan för man att blir smittad av ett virus. Men man kan bli mer mottaglig för virus av kyla. Till hd.se säger professor Kristian Riesbeck, klinisk bakteriolog vid Lunds Universitet i Malmö, att de vita blodkropparna arbetar långsammare och bakteriebekämpningen blir sämre när man är nedkyld. Även bakterierna blir mer smittsamma av kyla, visar ny forskning. Vid lägre temperaturer i luftvägarna ändras deras genetiska programmering – de slår på vissa proteiner som gör att de lättare kan orsaka sjukdom.

2. Extra C-vitamin skyddar i förkylningstider
Nja! 
Visserligen är C-vitamin en viktig antioxidant som behövs för immunförsvaret. Men det är bara om man lider brist på C-vitamin som man behöver tillskott. En finsk studie från förra året visar dock att de som idrottar intensivt kan halvera sin risk att bli förkylda genom få i sig extra C-vitamin.

3. Förkylning smittar mest just innan den brutit ut
Nej! 
Däremot stämmer det att förkylningen smittar mest de första tre dagarna. Så den första dagen, innan man hunnit få symtom, kanske man inte känner att den ”brutit ut” och sprider smitta. Viruset sprids mycket via luften, genom nysningar och hostningar, och genom att man tar i ”nedsmittade” ytor. Att tvätta händerna ofta är ett bra skydd.

Text: Annika Boltegård  Läs fler påståenden på Land.se