Annakarin Nyberg blev lurad. Foto: Emil Nyström

Affärspartner snodde hennes idéer

Samuel Karlsson

Publicerades: 20 juni, 2018

Att välja rätt partners kan vara en utmaning för nyblivna egna företagare. Det vet entreprenören Annakarin Nyberg.
– Jag råkade ut för manipulativa personer och tappade affärer, inspiration och glädje, säger hon.

BERÄTTAT FÖR Caroline Engvall

”2012 kom min bok Digitalt entreprenörskap ut. I samband med det föreläste jag en hel del runt om i landet. I takt med att jag blev mer synlig drogs människor till mig som ville samarbeta. Det dök upp några karismatiska, charmerande och drivna personer som föreslog samarbeten – och som i slutändan tyvärr skulle visa sig mycket problematiska. Jag gick på ett par rejäla nitar. De snodde mina företagsidéer – och jag som tidigare hade kunnat arbeta både snabbt och flexibelt blev plötsligt bromsad och begränsad.

Det visade sig att jag hade mött ett par väldigt manipulativa personer som bland annat lovade runt och höll tunt och som spelade på mitt samvete genom martyrskap. Någon ville ha av mig utan att egentligen vara beredd att själv bidra. Någon annan ville kringskära och hejda mig för att själv kunna växa. Det här förvånade mig en del eftersom jag ser mig själv som en rätt så god människokännare. Jag är tämligen vältränad i att genomskåda tjuv- och rackarspel; att navigera och hantera sociala spel och skeva maktstrukturer är en naturlig del av min vardag. Men nu tog det stopp. Jag tappade affärer samtidigt som inspirationen och glädjen i det jag gjorde tröt.

Otrevligt med nödvändigt

Det fanns bara en lösning, att snabbt tacka för mig, häva samarbetsavtal och säga upp kontakterna. Det hela var otrevligt och följdes av ilska, utbrott och reella hot. Jag bestämde mig för att avsluta det hela utan att hänga ut eller baktala personerna. Jag tänkte att de genom sina skeva moraliska kompasser nog skulle irra vilse på alldeles egen hand – en vacker dag. Men att vara den större människan kan kosta på och visst kan jag ibland lockas att vilja ge igen med samma mynt. Jag har dock lärt mig att jag vinner så mycket mer på att inte nedlåta mig till att göra det, i alla fall inte publikt. Mina innersta tankar delar jag bara med ett par få som jag kan lita blint på och för mig räcker det gott så.

Jag har lärt mig massor av att möta den här typen av personer, bland annat att det är svårt att genomskåda dem. Just för att de kan vara smarta, charmanta och dessutom beredda att ta till helt andra medel än du för att nå dit de vill. Det är svårt att utveckla beredskap för det.

En sak som jag har lärt mig är att undersöka en potentiell samarbetspartners relationer. Om en person håller igång få relationer, eller byter relationer titt som tätt, ja då ringer mina varningsklockor. Min erfarenhet säger mig att det sannolikt är en konfliktdriven person som av någon anledning inte förmår värna om sina relationer. Det är ingen för mig att lägga min energi, lust och passion på! 

Vinna och förlora

Jag har också lärt mig att bara samarbeta med människor som har lika mycket att vinna på samarbetet som jag och där det gör precis lika ont för båda två när det inte går som vi har tänkt. Då agerar vi på lika villkor – i nöd och lust. Det är en viktig förutsättning för ett ärligt, långsiktigt och hållbart samarbete. De här nitarna har också lärt mig mycket om mig själv och vilken värdegrund jag vill stå stadigt i. Men jisses, de kan vara dyrköpta de där erfarenheterna!  

Trots att jag har gått på ett par rejäla nitar drivs jag av att planera, drömma, genomföra och växa tillsammans med andra. Det gör mig både snabbare och modigare och dessutom är det ju så mycket roligare!

Sedan många år tillbaka samarbetar jag med bloggaren Clara Lidström som jag skriver barnböcker, driver klädmärke och föreläser tillsammans med. Vårt samarbete är prestigelöst och vi är i grunden inte konkurrenter, snarare kompletterar vi varandra med våra olika kompetenser och färdigheter. Jag är internetforskare och entreprenör och Underbara Clara är en av Sveriges stora nätprofiler. Vi vet också att när det går bra för den ena, ja då går det också bra för den andra. Det gör att vi kan glädjas åt varandras enskilda framgångar och vi kan också finnas där för varandra i motgångar. En sådan partner hittar man inte i brådrasket.

Inga egentliga misstag

Om jag ska vara ärlig tänker jag egentligen inte att jag begår misstag i mitt företagande. Jag tänker i stället att jag nu och då hamnar i situationer som gör att jag måste agera på ett annat sätt än det jag hade tänkt. Jag vänder mig snabbt som katten i luften och på något vis ser jag ofta till att landa på fötterna med mina projekt. Ibland är luftfärden mer hisnande än andra gånger, men jag tänker egentligen inte på det som misstag. Det är ett slags förhållningssätt som jag har bestämt mig för.

Självklart upplever jag att det går tungt ibland, men jag brukar tänka att allting ordnar sig. Ibland blir det bara lite annorlunda än jag först hade tänkt. Men det kan vara nog så spännande!”

  • Namn: Annakarin Nyberg.
  • Ålder: 42 år.
  • Bor: Umeå.
  • Karriär: Internetforskare, författare och entreprenör. Samarbetar just nu med Underbara Clara.