<![CDATA[Gunilla och Greger Bergfeldt driver inte bara fem salonger, de kör också utbildningar ihop.]]>

Syskon med hantverket i blodet – tillsammans vågar de allt

Maja-Stina Skarstedt

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 22 januari, 2016

Hur är det egentligen att driva företag med sitt syskon? Gunilla och Greger Bergfeldt vet! De har drivit företag i över 17 år och tvekade aldrig.

Gunilla och Greger Bergfeldt har familjeföretagandet i blodet. Mormor och morfar öppnade sin salong 1937 i Älghult och med en mamma som började med yrket som 16-åring och jobbat över pensionsåldern är de verkligen uppvuxna i en frisörsläkt.

Läs också: Entreprenören som tar föräldraledigheten i Sydafrika

Började med Melodifestivalen

Att Gunilla och Greger skulle öppna salong ihop var nästan en självklarhet:
– Jag var 20 år, Gunilla sex år äldre och vi såg en salong till salu i Kalmar – ”det provar vi!”, minns Greger Bergfeldt.

1996, som blott 18-åring, funderade han och storasyster Gunilla på vilka som gör frisyrerna i Melodifestivalen. För att få svar ringde de helt enkelt upp SVT och frågade om de fick göra det.
– De sa ja och vi trodde väl att vi mest skulle assistera, men vi fick ansvar direkt, berättar Greger och Gunilla inflikar:

– Ja, tillsammans föder man mentaliteten att allt är möjligt. Då vågar man ge sig ut på djupt på vatten – för tillsammans vågar man simma där.

Fem salonger

De har nu fem salonger, är båda verksamma i utbildningsföretaget Pivot Point och som konsulenter för Sveriges Frisörföretagare och Hårologi of Sweden.
Men de har bara varit schemalagda samtidigt på salongsgolvet under de senaste åren, trots att de haft möjligheten sedan slutet av nittiotalet.

– Vi är ju syskon – och det har tagit tid att inte falla in i våra syskonroller. Blir vi trötta kan vi lätt hamna i situationen att jag blir den irriterade storasystern som stör mig på lillebror, och för att slippa smågliringar har vi undvikit att jobba i salongen ihop. På fältet har vi alltid kunnat göra det och nu fungerar det också jättebra på salongen, säger Gunilla och Greger håller med:

– Nu vet vi när vi kliver in i våra olika roller. ”Nu pratar vi jobb och sedan planerar vi vad vi gör på helgen ihop”. Och jobb pratar vi helst inte alls när övriga familjen är med. ”Ni pratar bara jobb!” säger de om vi så bara pratar i en minut.

Många fördelar

De ser många fördelar med att vara syskon och att dela bransch och affärer.
– Man respekterar verkligen varandra och outtalat triggar varandra till nya mål. Vi litar till hundra procent på den andra och det är en väldigt bra förutsättning att vi har kunnat göra det från dag ett. Vi har aldrig haft någon smekmånad utan direkt varit väldigt raka, berättar Gunilla.

– Ja, vi kan gå fram som smidiga ångvältar. Enda nackdelen är väl när vi diskuterar och någon av oss är för trött. Det känns snabbt. Då blir vi väldigt korta – och det största orostecknet är egentligen när den andra bara håller med om allt, säger Greger.

Läs också: Så blev deras skönhetssalong en lönsam affär