<![CDATA[]]>

Entreprenören som tar föräldraledigheten i Sydafrika

Cecilia Ingvarsdotter

Publicerades: 14 oktober, 2015

Anna Söder valde för tre år sedan att bli sin egen och byggde upp sin frisörsalong Fru Söder. Snart ska hon bli mamma för andra gången och drar med familjen till Sydafrika. Här berättar hon om föräldraledigheten och bolaget.

Inne på salongen Fru Söder är det just denna dag kaos. Sladdar hänger ner från hela taket och på en stege står en elektriker och arbetar.

Salongens ägare, frisören Anna Söder, sticker ut huvudet från ett rum lite längre in och välkomnar glatt. Hon är höggravid och om ett par månader kommer ett tvillingpar anlända hos familjen Söder. Förberedelserna är i full gång, både för företaget och i det privata.

– Jag har byggt om lite för att få in en till frisörstol. Efter föräldraledigheten kommer jag inte arbeta 100 procent och då vill jag kunna hyra ut stolar i salongen.

Arrendeavtal

Under föräldraledigheten har Anna styrt upp ett arrendeavtal mellan sig och två frisörer med eget aktiebolag som ska hyra salongen under Annas föräldraledighet.

– Det är win win, salongen hålls igång, mina kunder kan fortfarande gå hit och de som hyr får både lokal och möjlighet till en befintlig kundkrets.

Fru Söder har funnits i tre år nu och Anna gjorde själv en hel del av jobbet när hon tog över och köpte lokalen. Att hon ska tappa sina kunder under föräldraledigheten är hon inte orolig över.

– Är de nöjda och trivs med mig kommer de tillbaka när det väl är dags. Nöjda kunder återkommer helt enkelt.

Och det är något hon upplevt tidigare då hon gick från att arbeta på Corinne & friends till att driva egen salong.

–  Jag hade länge känt att jag ville ha en egen salong och tack vare goda kundrelationer kom kunder jag hade på Corinne & friends till mig när jag hade startat Fru Söder. Lokalen ligger så centralt och det kommer in nya kunder nästan varje dag som vill boka en tid. Jag har egentligen aldrig behövt marknadsföra mig. Men jag kan tyvärr aldrig ta drop-in, trots att jag vill. Om man inte får ett infall och jobbar över.

Flyttar till Sydafrika

Så fort hon fick reda på att hon var gravid började hon ta ut lön från aktiebolaget och inte bonus för att få bättre föräldrapeng. Planen är att hon, tvillingarna, Annas man Henrik och deras 5-åriga son Leon ska spendera nästan ett år i Sydafrika. Leon ska gå på en förskola i närheten av deras bostad.

– Tanken är att åka när tvillingarna är tre månader. Med tvillingar får båda föräldrarna vara lediga samtidigt och vi har kunnat lösa det så här. Om allt går som det ska hyr vi ut lägenheten i Stockholm och bor i Sydafrika i 10 månader. Det är ett stort steg att gå från tre till att bli fem i familjen och vi tror detta blir en bra och lugn start för oss.

Vid sidan av sitt andra jobb som exekutiv producent äger Annas man Henrik halva bolaget Fru Söder och hjälper till med ekonomin.

– Utan hans stöd och det faktum att jag har skinn på näsan hade jag nog aldrig orkat. Det är mycket att hinna med att sköta bara administrativt även om jag får hjälp med bokföring och har revisor. Men jag är något annat än frisör, jag är entreprenör och min egen och det bästa är det inte är några mellanhänder mellan mig och kunden. Jag kan ha precis den atmosfär, musik jag vill och ge kunden det jag anser är det bästa.  Att få sätta sin egen prägel på sin business är guld värt.