<![CDATA[]]>

Flytta jobbet till solen!

Caroline Engvall

Publicerades: 16 november, 2011

Drömmer du om att flytta ditt företag till solen, som till Mallorca? Allt fler gör det. Men det finns fällor. Möt en av Mallorcas svenska entreprenörer – och läs om fler i tidningen.

Säg ”Mallis” och många tänker på öldränkta sandstränder och raglande charterungdomar. Inget kunde vara mer fel – nu för tiden. I dag är Mallorca, och speciellt huvudstaden Palma, svenskarnas nya entreprenörsparadis.

Med dryga tre timmar med flyg från Sverige är det enkelt att ha ett flexibelt arbetsliv – halva tiden i Sverige och halva på Mallorca. Med dator och program för gratis telefoni är den en populär möjlighet för svenska småföretagare.

– Ofta har folk som kommer hit så många förutfattade meningar om Mallorca som inte stämmer. De blir överväldigade av det de får när de väl besöker oss och det är en underbar känsla, säger Charlotte von Proschwitz som driver företaget Magicmed, som sysslar med konferenser, bröllop och event.

En annan som driver eget på Mallorca är Björn San Pedro med sitt företag Chef a Casa. Han rycker ut och lagar mat hemma hos dem som betalar.

Tidigare var han van att göra som han blev tillsagd. Livet som anställd på olika restauranger i Halmstad och Malmö gick i ett. Långa kvällar, sena nätter. Nu är livet annorlunda.

– Allt började som en enkel idé att laga mat hemma hos folk. Under åren har företaget sedan utvecklats till att erbjuda hel cateringservice för stora bröllop liksom att laga mat för familjer som behöver en privat kock.

I ett 4-sidigt reportage i

Driva Eget nr 5/2011 kan du läsa om att driva företag från Mallorca, möta två svenska entreprenörer som gör just det och läsa både råd och fällor.