<![CDATA[Foto: Maria berg och Gettyimages]]>

Gör som Anna – driv företaget från stranden

Ebba Arnborg

Publicerades: 6 november, 2014

Säg hej då till snöyra, slask och försenade bussar och hej till värme och strand. Gör som webbcoachen Anna Åberg – dra ut i världen med en mobil affärsidé.

När Driva Eget når Anna Åberg över telefon befinner hon sig i södra Kroatien. För tre år sedan sålde hon sina två företag och sitt hus i Umeå. Då var hon 48 år. Sedan dess har hon haft kontoret på fickan, drivit företag digitalt och rest runt i Malta, USA, Spanien, Hongkong, Filippinerna, Singapore, Indonesien, Costa Rica – och Kroatien.

– Jag är en digital nomad och kan sköta mitt företag från mobilen, säger hon.

Anna lär andra företagare hur man bygger ett webbföretag. Hon sitter uppkopplad mot hela världen och leder kurser och coachar över internet. Hennes webbutbildningar har lockat över tre hundra kunder.

– Efter sex månader tjänade jag tillräckligt med pengar för att försörja mig. Nu omsätter jag 60 000 kronor i månaden och siktar på det dubbla.

Hon ser flera fördelar med att försörja sig via nätet och att bygga ett digitalt företag med digitala produkter.

– Man blir platsoberoende och får mer fritid eftersom de affärsmodellerna är skalbara. Man bor var man vill, och kan jobba när man vill.

Att hon skulle bli nomad hade Anna bestämt för sedan länge. När hon var i tjugoårsåldern jobbade hon och hennes man som resande med ett importbolag.

– När vi valde att skaffa barn ville vi flytta hem till Sverige. Då lovade jag mig själv att när min yngsta flyttar hemifrån då börjar jag resa igen. Det gjorde han i mars 2011, så då var det dags.

Annas karriärval väckte reaktioner. Många reagerade med: ”Hur kan du lämna barnen?”.

– De var över tjugo år och hade redan flyttat hemifrån så det var inget stort problem. De tyckte bara att det var coolt att jag skulle ut och resa. Vi värdesätter den tid vi har tillsammans och träffas regelbundet på olika ställen i världen.

Anna märker också att vissa kan tycka att det är provocerande att hon har valt att hoppa av ekorrhjulet.

– Men jag tror att det här kommer att komma mer, den här typen av frihet.