<![CDATA[]]>

Läraren Chris Hansson prisas för sitt entreprenörskap

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 5 februari, 2014

Chris Hansson är inte bara lärare i Helsingborg. Han har även coachat fram flest elever till vinnare inom Ung företagsamhet – och nu vinner han själv kungligt lärarstipendium om 50 000 kronor för sina gärningar.

Chris Hansson brinner för entreprenörskap. Han är den lärare vars elever har vunnit flest priser inom Ung företagsamhet någonsin.

Hans kollegor kallar honom för ”eldsjäl” och på fritiden har Chris byggt upp sajten www.biz4you.se som ska sprida kunskap om entreprenörskap och ekonomi bland annat.

För sina gärningar har Chris nu tilldelats Kungliga Vitterhetsakademins lärarstipendium på 50 000 kronor.

Hur känns det att vinna priset?
– Det känns skönt – det är en bra bekräftelse på att vår process fungerar. Vi har vänt på begreppet entreprenörskap och kunskap. De flesta fokuserar på kunskap – att lära sig starta företag genom bokföring, försäljning och de bitarna. Vi fokuserar på ledarskap istället. När ungdomarna inser vad ledarskap är och vilken kraft det har motiverar de sig och tar ämnet till sig. Så vi jobbar mycket med olika verktyg inom ledarskap.

Märker ni någon skillnad?
– Oh, ja! De växer så det knakar – det är sjukt att se. De känner knappt igen sig efter ett halvår. Inte deras föräldrar heller. Ungdomarna förstår vad ansvar innebär. De pekar på sig själva – att de har ansvaret.
– Jag tycker att hela starta eget-Sverige är byggt på kunskap när det borde vara ledarskap. Om inte individen är stark går det inte.

Vad gör du för prissumman?
– 20 000 är till skolan, för att köpa litteratur. Och mina prispengar ger jag till min dotter – hon ska ut i världen i fyra månader.

Åh, det var snällt. Vilken upplevelse!
– Ja, det är det hela livet går ut på. Upplevelser.

Priset delas ut av Kung Carl XVI Gustaf den 20 mars.