En bra mentor kan utveckla ditt företag

Mohammed Said

Publicerades: 28 april, 2016

Vill du ha en bättre företagsutveckling? Siktar på du på en bättre framgång för ditt företag? Boosta ditt företag med att hitta en duktig mentor som kan hjälpa dig att undvika att göra stora misstag och hitta nya kontakter och kunder. Jag tror att alla vi behöver en mentor för att utvecklas som privata personer och företagare. En bra mentor kan  se våra misstag tydligare än vad vi själva kan. Hen kan hitta svaga sidor som du kanske inte skulle upptäckt på egen hand. Nästan 95 procent av toppmänniskorna i världen har faktiskt haft minst en coach eller mentor en gång i livet.

När jag gick på högskolan och läste en kurs i organisation och ledarskap fick vi en bra modell som hette ”Joharis fönster”. På samma sätt som du inte kan höra din egen röst förrän du får hjälp av en inspelning, och på samma sätt som du inte vet hur du ser ut förrän du får hjälp av en spegel eller en videospelare, kan du inte heller veta hur ditt beteende uppfattas av andra om du inte får någon att berätta det för dig. Vi människor är ständigt beroende av vår omgivning för att nå självkännedom och självförtroende. De fyra rutorna eller fyra fönster som du ser nedan är du. Beroende på vilket fönster du kikar in genom, så kan du se olika delar av dig själv. Alla andra som känner dig och träffar dig ser in genom fönster A och B. Du själv ser in genom A och C, och ingen kan se fönster D, för det är dolt. De fyra olika fönsterkarmarna kan bli större eller mindre beroende på olika situationer och under olika tidsperioder.

A- fönster

Genom detta fönster ser du dina färdigheter, som även andra kan se.

B- fönster

Genom detta fönster kan bara andra se dina egenskaper. Du kan inte se in genom fönster B. Dessa egenskaper kommunicerar du helt omedvetet till andra, till exempel genom ditt kroppsspråk. Genom att få feedback av andra ökar du din arena och det blinda fönster blir allt mindre ju mer feedback du får av andra.

C- fönster

Här befinner sig alla dina hemligheter, och om du vill kan du minska utrymmet genom att berätta för andra vad du tycker, tänker och känner.

D- fönster 

I detta fönster finns det som varken du eller andra vet något om. En del här ligger så djupt att du kanske aldrig kan nå det. Det kan till exempel vara tidiga barndomsupplevelser, och förmågor som aldrig sätts på prov. Ingen kan veta allt om sig själv.

Jag vill inte gå för djupt in i Joharis fönstermodell, men jag rekommenderar starkt att du läser om den i psykologiböcker eller på nätet. Uppriktigt sagt, tidigare har jag trott att jag inte behövde en mentor. Jag var tvärsäker på att jag kunde klara mig själv utan någon annans hjälp. Jag skämdes också när jag funderade på att skaffa mig en mentor, eftersom jag tänkte på det som något som bara svaga människor behövde. Egentligen är det dock tvärtom, du kan fråga nästan vilken framgångsrik person som helst och han eller hon kommer säkerligen säga att de haft en mentor i sitt liv! Alla stora chefer och mellanchefer på både små och stora företag, ja, till och med tv-stjärnor har haft en coach någon gång i livet. Därför är det så viktigt att du genast börjar leta efter en bra mentor.