<![CDATA[]]>

Mentorn blev deras lycka

Redaktionen

Publicerades: 14 oktober, 2009

Att ha en bra mentor kan vara nyckeln till framgång. Och en rutinerad senior kan göra enorma insatser genom att vara mentor. Amelia Adamo, som under onsdagen delade ut priset Årets mentor på mässan Eget Företag, är själv ett exempel på detta.

På bilden: Labinot Gervalla, Mounir Hamdi, Fredrik Spendrup, Anne Robertsson, Barbro Edberg och Amelia Adamo. Foto: Ingela Bjurenborg

När Amelia för länge sedan var ung journalist hade hon en mentor som stöttade henne, och nu när hon är framgångsrik chefredaktör på M Magazin är hon själv mentor för flera.

I går delade hon ut priset som Årets mentor 2009 till Barbro Edberg, Hooks Herrgård och Fredrik Spendrup, Spendrups Bryggeri. De har utsetts i i hård konkurrens bland 1 800 mentorer, som deltagit i ett nationellt mentorprogram..

Barbro Edberg driver tillsammans med sin man och söner Hooks Herrgård i Småland, en av landets mest välkända golf- och konferensanläggningar. Hon har varit i branschen i över 40 år. Hennes adept Anne Robertsson driver sedan två år Huskvarna Stadshotell.

- Anne har en säker smak och en bra magkänsla. Det är en tuff tjej som får folk att tro på henne, säger Barbro Edberg. Som mentor måste man känna engagemang, lyssna på adepten och ge hemläxor.

Fredrik Spendrup tillhör en av Sveriges mest kända företagarfamiljer och är idag IT-chef på Spendrups Bryggeri. Hans adepter är Mounir Hamdi och Labinot Gervalla från Skärholmen. De har startat bemanningsföretaget Lets Work, som är inriktat främst på dryckesbranschen.

- Det här är två ambitiösa och handlingskraftiga killar som inte har haft ett dukat bord, säger Fredrik Spendrup. Det är viktigt att mentorer sätter sig in i adeptens situation, hjälper till att sätta realistiska mål, prioritera och sätta upp delmål. Jag ser det som min plikt att hjälpa nya företagare att lyckas.

En bra mentor är en förebild, som bjuder på kunskaper och kontakter som ger nyföretagare större chans att lyckas. Mentorskap kan innebära snabbare företagsutveckling, större omsättning, högre vinst och till och med fler anställda. Forskning på området visar entydigt att chansen att lyckas med sitt företag ökar väsentligt med en mentors stöd.