<![CDATA[Patrik Andersson Foto: Andreas Sander]]>

Så lyckas Patrik arbeta 14 timmar i veckan

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 17 november, 2015

Till slut kände egenföretagaren Patrik Andersson att hans livsstil dränerade honom på energi. Nu har han bytt ett hektiskt liv i Stockholm mot ett torp i skogen. Samtidigt har han sänkt arbetstiden drastiskt.

Patrik Andersson jobbar som business manager åt artister och hjälper dem att driva sina egna företag. För ungefär ett år sedan började han tänka på att förändra både sitt liv och företaget. Han kombinerade då sitt företag med en anställning i centrala Stockholm.

– Jag kände en obalans i hur jag levde. Jag åkte bara fram och tillbaka från förorten till jobbet i stan. Det dränerade mig på energi att leva på det sättet. Jag hade inte lust till något och behövde utveckling, berättar han.

Förändringar i karriären
Efter sommaren kände han att arbetslusten inte kom i gång som vanligt. Det var dags för något nytt.  Vid årsskiftet lämnade Patrik och hans sambo till sist Stockholm för ett torp utanför Katrineholm. Målet var att få mer lugn och ro och att få mer tid till annat än jobb. Men för att lyckas med det behövde Patrik göra flera förändringar i karriären och i företaget.

Dels slutade han på sin anställning och satsade helt på sitt företag. De totala intäkterna blev mindre, men timmarna färre då de kommer från mer välbetalda konsultuppdrag. Dels sänkte paret sina kostnader i och med flytten.

– När de fasta kostnaderna är betalda har jag ändå lika mycket pengar kvar att leva på som förut. Jag har bra projekt i gång som genererar bättre pengar. Jag har byggt en kundbas under åren som har gjort det möjligt för mig att kunna leva så här, säger Patrik.

Får höra kritik
Han jobbar i dag på distans men är i Stockholm någon gång varannan vecka för möten. Arbetstiden har sjunkit till i snitt 14 timmar per vecka, vilket är vad han behöver jobba för att hålla budget. Ibland kan det bli 20, andra 8.

Han får ibland höra kritik av människor som tycker att det låter som ett lyxliv att jobba så lite. Normen att jobba heltid upplever han som väldigt stark.

– Det är ingen som har gett mig det här livet, det har jag arbetat ihop själv. Jag har jobbat mycket mer än heltid vissa perioder.

Just nu gillar Patrik mest att han har gjort ett aktivt val i livet. Livet snurrar inte bara på. Han tycker också att huvudet har börjat tänka i stället för att bara gå på autopilot. Lusten att hitta på saker och vara kreativ har kommit tillbaka.

– Att jobba mindre ger mycket mer energi till de projekt som jag håller på med, att göra dem så bra som möjligt i stället för att ha ångest för allt jobb.

Ser det som ett experiment
Men även om livet och företagandet känns bra nu är Patrik medveten om att det kanske inte ser likadant ut om ett år. Han ser det här året som ett experiment, men kommer troligtvis inte att bo i torpet i skogen under resten av sitt liv.

– Det handlar inte om ett självändamål att flytta till landet och bli självförsörjande, utan mer om att hitta en balans som passar för mig just nu.

Artikeln är en något förkortad version från Driva Eget nr 6 2015. Prenumerera på tidningen här!