<![CDATA[]]>

Så sätter du nya mål inför 2017

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 1 december, 2015

Ett stundande nytt år innebär också nya mål för många företag. Mentala coachen Olof Röhlander tycker att du ska sätta upp mål redan nu – innan året är slut.

För att komma fram till vilka mål som är relevanta för nästa år tycker Olof Röhlander att du bör titta ett helt år framåt. Föreställ dig hur du står på nyårsafton 2017 – och vill fira.

– Vad skulle få dig att vilja fira ditt företagarår nästa nyårsafton? Vad får dig att känna: ”Vilket bra år det har varit!” Börja där – och backa sedan bandet. Hur tar du dig dit?

Olof Röhlander tycker att det är för sent att smida nya mål när året redan är igång.
– På nyårsafton kickar du igång det som du vill starta upp, så börja redan nu, några veckor innan, och sätt upp mål.

Mål och storslagna planer är såklart inga garantier för framgång, men det ökar ändå sannolikheten att nå det vi är ute efter, tycker Röhlander.
Sedan gäller det ju att bestämma sig för vilken typ av mål som du ska fokusera på.
– Du ska gå efter vad som motiverar dig i första hand. Ett mål som inte är inspirerande eller ger energi är ett dåligt mål. Mål som inte genererar drivkrafter eller stressar dig är inget bra mål. Du ska vilja ha lust att sätta igång.

En del väljer att sätta mål i relation till hur det gick förra året. Man vill öka omsättningen jämfört med förra året, exempelvis.
– Eller så bryter du den normen. Tänker att: ”Jag ska inte vara produkt av det förflutna” utan ha en helt ny utgångspunkt. Historien kan ju hämma en och sätta begränsningar. Så utgå från en önskebild. Om du dessutom är ledare med ett team av medarbetare kan du behöva få med fler på tåget mot dina och era uppsatta mål.

Hur gör jag det bäst?
– Det är svårt att svara generellt på. Det beror mycket på vilken typ av företag du driver. Men generellt kan du tänka dig att du som ledare är visionären, katalysatorn. Den som inte viker en tum mot målet och alltid har blicken framåt. Du har den starkaste tron – både på målen och medarbetarna. Tänk dig mer som en övergripande inspiratör.
Ett tydligt ledarskap är extra viktigt just nu, med mycket oro i världen, anser Röhlander:

– Vi har tre stora tunga stenar som hänger över oss just nu: Flyktingströmmar som oroar oss, klimatpåverkan och terrordåden. De tre tar fokus från vart vi är på väg. Vi avvaktar och ser vad som händer. Men jag vill hävda att det är ännu viktigare med ett tydligt ledarskap som tar ned det här en aning, säger han och fortsätter:

– Men tänk också på att om du ska ha den typen av ledarskap – att du alltid är på lite bättre humör och är en lite bättre problemlösare så gäller det att ta vara på sin tid och vara noga med att ta hand om sig själv också. Inte säga ja till allt. Frisätt tid för återhämtning och njut av livet också.

Läs också: