Undvik stress och sluta jaga den perfekta balansen i livet menar Helena Eriksson Grönbek.

Skit i balansen i livet – få mindre stress

Samuel Karlsson

Publicerades: 3 september, 2018

Om vi bara lyckas uppnå balans i livet så – ja, vad? Lägg ner din hopplösa strävan och få mindre stress, nyckeln till att må bra är en helt annan, menar experten.

 Som småföretagare är schemat ofta fullspäckat, gränsen mellan jobb och privatliv suddig och oron över framtiden ständigt överhängande. Balans i livet kan kännas långt borta. Och det är helt okej, menar coachen Helena Eriksson Grönbek som skrivit nya boken ”Fuck balance” ihop med frilansjournalisten Kersti Hilding Hansen.

– Jag tycker inte att det är meningsfullt att sträva efter balans. Livet kommer att vara en ständig berg- och dalbana, det gäller att ta på sig rullskridskorna och ”enjoy the ride”. Hålla det lustfyllt och släppa hur det borde vara, säger hon.

Släpp kontrollen

Insikten fick Helena efter att själv ha, som hon beskriver det, krampaktigt kämpat för att nå balans och kontroll. Men hela tiden dök det upp saker hon inte kunde förutspå eller påverka.
– Det är som tyggrodorna på Gröna Lund som man ska stå och slå ner och så poppar de upp nya hela tiden. Min strävan påverkade mig negativt. Så jag kände ”fuck balance” – det kan inte vara det här som är den stora meningen med livet.

Idag har Helena slutat kämpa med att lägga ett livspussel som ser bra ut, där vågskålen ständigt måste väga jämnt. Istället för att sträva efter balansen gör hon varje dag korta reflektioner och känner av sin energinivå, noterar vad hon tänker och känner och vad hon behöver – just nu.

För problemet med ”balans i livet” är att det lätt blir ett koncept, en punkt att klara av på att göra-listan, istället för att vi går till oss själva och känner efter, påpekar hon.
– Du kanske visst ska jobba jättemycket just nu och får massor av energi av det. Har du frågat dig själv? Vi har så mycket föreställningar om vad vi tycker att vi borde göra och inte göra, och mäter mot det istället för att känna efter hur vi mår och vad vi vill. Var mer nyfiken på vad som passar dig, det finns ingen mall.

Stärk din resiliens

Träna istället upp förmågan att återhämta dig och hantera press och stärk din ”resiliens”, råder Helena.
– Resiliens är vår inre kraft som förstärks genom att vi vågar möta förändringar och hantera utmaningar utan att stressas, styra eller känna motstånd. Genom att bli varse vårt eget förhållningssätt kan vi växa genom utmaningar och bygga motståndskraft mot stress och oro.

Märker du att något gör dig orolig eller stressad så utforska dina tankar och känslor kopplat till situationen och agera utifrån det, tipsar Helena.
– Det gäller att nyfiket vända in i stressen och hur det känns. Jag kanske håller andan och spänner mig, då kan jag välja att andas annorlunda, slappna av, ställa mig på ett annat sätt.

Undvik inte alltid det som känns jobbigt, menar hon.
– Att driva eget och uppfylla sina visioner och mål kräver mod och också ork och förmåga att hantera press, stress och utmaningar. Identifiera vad som gör dig orolig och stressad och våga ändå. Kom också ihåg att regelbundet sätta ord på det du gör bra, det som fungerar och fira dina små steg, mål och segrar. En del i att bygga resiliens handlar om att ha en positiv syn på sig själv, säger Helena.

LÄS OCKSÅ: Så tar du kontroll över hjärnstressen

Av Ebba Arnborg