<![CDATA[]]>

Ann-Sofi fick sitt eget apotek

Anna-Karin Florén

Publicerades: 28 oktober, 2011

Långt innan staten hade beslutat att avreglera apoteken fantiserade Ann-Sofi Stablum och Ann-Greth Råsmark om att ha ett eget apotek. Nu har de ett på Öland med en egen nisch.

I Färjestaden precis till höger om bron ligger deras stolthet, Näktergalen.

– Jag antog utmaningen! Jag har varit apotekschef i många år, och ville veta om jag skulle klara hela driften på egen hand, säger Ann-Sofi Stablum.

I samband med avregleringen fick både enskilda entreprenörer och stora kedjor möjlighet att driva apoteksverksamhet i egen regi. Men att driva apotek är inte som att starta vilken butik som helst.

Läkemedelshantering omges av omfattande lagstiftning, och för att få sälja och hantera läkemedel krävs särskilda kvalifikationer och tillstånd från Läkemedelsverket. Det måste till exempel finnas en person som är kvalitets- och säkerhetsansvarig på varje apotek och den personen ska vara legitimerad farmaceut.

– Det gick så fort för regeringen att fatta beslutet. Jag kunde inte tro att det var sant! Jag är uppvuxen i en företagarfamilj och hade alltid velat prova själv. Jag trivs med livet som egen företagare och vi har ett jättebra team på apoteket. Den kombinationen gjorde att jag vågade satsa. Om vi inte haft ett så väl fungerande team hade jag nog inte vågat.

Idag har apoteket Näktergalen åtta anställda. Att starta apotek helt på egen hand kan vara övermäktigt med tanke på den extra administration som följer av läkemedelshanteringen, därför startar de flesta enskilda företagare genom statliga Apoteksgruppen.

– Det är roligt att gå till jobbet varje dag. Vi har gett apoteket en egen nisch. En läkare, en sköterska och en undersköterska är anslutna till Näktergalen och gör hälsotester. De mäter till exempel kolesterol, blodtryck och socker och ger hälsorekommendationer. Vi har försökt vidga verksamheten åt det medicinska hållet och det är stimulerande, säger Anne-Sofi Stablum.

HÄR är proffsets fem bästa råd när du vill starta eget apotek.

Texten är ett utdrag ur en artikel om att starta apotek i Driva Eget nr 2/2011.